Evolutiile preturilor la alimente si energie inregistrate la nivel european afecteaza in mod deosebit populatia statelor mai putin dezvoltate din cadrul UE, printre care se numara si Romania, sustine Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a convocat in cursul zilei de ieri la Cotroceni o intalnire cu reprezentantii partidelor parlamentare, pentru a dezbate problematica “evolutiei preturilor la alimente si combustibil, elemente care afecteaza viata cetatenilor”, subiect discutat pe larg si la ultimul Consiliu European.

"Dupa cum ati vazut citind concluziile ultimului Consiliu European, una din importantele concluzii trase este ca avem probleme structurale la nivel european, si ca evolutiile preturilor la alimente si energie afecteaza in mod deosebit populatia statelor mai putin dezvoltate ale Uniunii Europene, iar Romania se afla in aceasta situatie", le-a spus seful statului delegatilor partidelor politice parlamentare.

De la intalnirea initiata de Traian Basescu au lipsit presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, al PSD, Mircea Geoana, si al PC, Daniela Popa.

La discutiile de la Cotroceni au participat din partea PSD Ilie Sarbu, Constantin Nita si Iulian Iancu, iar din partea PC Maria Grapini, Lia Ardelean si Silvia Ciornei. Delegatia PD-L a fost condusa de liderul partidului Emil Boc venit la consultari alaturi de Theodor Stolojan si Gheorghe Pogea. Din partea PRM, la discutii au participat Corneliu Vadim Tudor, Lucian Bolcas si Gheorghe Funar. UDMR a fost reprezentata de Marko Bela, Kelemen Hunor si Erdely Istvan, iar minoritatile de Varujan Pambuccian, Nicolae Paun si Aurel Vainer.

Liberalii au fost reprezentati la Cotroceni de catre ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian si ministrul muncii Paul Pacuraru.

Fara numar, fara numar

Acesta pare sa fi fost motoul cu care s-au prezentat marti la Cotroceni majoritatea partidelor politice convocate la consultari pe tema majorarii preturilor la alimente si combustitbili de presedintele Traian Basescu. Campionii licitatiei pomenilor electorale au fost PD-L si PSD, insa nici PC si PRM nu s-au lasat mai prejos in a lansa propuneri care de care mai generoase, informeaza Cotidianul.

Critici duri ai majorarii pensiilor de catre Guvern la finele anului trecut, alaturi de Basescu, democrat-liberalii condusi de Emil Boc s-au prezentat in fata fostului lor sef de partid, cu un program de revendicari sociale din care nu lipseau pensionarii, persoanele cu venituri modeste sau oamenii de afaceri.

Prima cerere a PD-L viza cresterea venitului minim garantat pentru acoperirea majorarii preturilor. O a doua tinta se refera la acordarea de ajutoare pentru incalzire si pentru energie electrica tuturor categoriilor cu venituri reduse, iar a treia - la cresterea salariului minim pe economie, de la 500 la 575 de lei, pentru a acoperi impactul majorarii pretului energiei electrice si al gazelor naturale.

Democrat-liberalii au mai pledat pentru devansarea majorarii pensiilor, incepand cu 1 august, si marirea punctului de pensie cu 7,5%. Astfel, punctul de pensie trebuie sa fie majorat, in viziunea PD-L, de la 37,5%, din salariul mediu pe economie, la 45%. Cea de-a cincea masura, in viziunea PD-L, se refera la acordarea de ajutoare sociale pentru persoanele foarte sarace, care nu primesc altfel de compensatii. In plus, pedelistii au anuntat ca se gandesc sa includa in programul lor de guvernare micsorarea cotei unice de impozitare de 16%.

Reprezentantii Partidului Conservator, impreuna cu cei ai Partidului Social Democrat au prezentat Pactul National pentru Energie si Hrana - a anuntat, ieri, vicepresedintele PC, Bogdan Ciuca. Potrivit acestuia, Pactul cuprinde 10 proiecte realizate de departamentele economice ale celor doua partide, ce vizeaza reducerea costurilor la energie si hrana si care urmeaza sa fie lansat spre dezbatere publica in perioada urmatoare, relateaza Cronica Romana.

Presedintele PRM, Vadim Tudor, cere schimbarea “imediata” a actualului Guvern cu unul de uniune nationala, dar si inlocuirea guvernatorului Bancii Nationale Romane, Mugur Isarescu. Liderul peremist a declarat, ieri, la finalul consultarilor partidelor parlamentare cu presedintele Traian Basescu, de la Palatul Cotroceni, ca o alta solutie, in opinia sa, pentru depasirea crizei cresterii preturilor la alimente ar putea-o reprezenta implementarea unei “strategii nationale pentru renasterea agriculturii”. De asemenea, PRM i-a propus sefului statului, dar si celorlalti politicieni prezenti la intalnire, anularea privatizarii “frauduloase” a Petrom, care “ar trebui sa revina in patrimoniul Romaniei”. “In privinta crizei la nivel mondial, Romania ia in plin toate hipercrizele internationale, dar nu ia si beneficiile. Romania a accesat fonduri europene, dar nu a stiut sa le foloseasca. PRM a propus si va propune schimbarea guvernului romano-maghiar”, a mai spus liderul peremist. Referitor la anularea cotei unice de impozitare, Vadim a mentionat ca aceasta masura a adus pagube de aproape un miliard de euro in bugetul de stat, desi actualii ministri ai cabinetului Tariceanu nu recunosc acest lucru.

Potrivit Gardianul, liderul UDMR Marko Bela a declarat ca discutiile au vizat adoptarea unor masuri urgente de protectie sociala pentru categoriile defavorizate, astfel incat sa poata fi acoperita cresterea preturilor la alimente si la energie. Pe de alta parte, se impune adoptarea unor strategii nationale in domeniul energetic si in domeniul agricol. In privinta protectiei sociale,UDMR a propus crearea unui sistem de ajutorare a celor cu venituri extrem de mici, prin care sa fie acoperita de la buget diferenta dintre cresterea nepermisa a preturilor si veniturile avute, aceste ajutoare nefiind considerate surse de venit. In domeniul energetic, UDMR sustine ideea economisirii energiei termice prin cofinantarea lucrarilor de izolare termica a cladirilor si de impunere a noilor norme in constructii. UDMR apreciaza ca Romania are un potential agricol care ii permite sa asigure produse alimentare pentru 200 milioane de persoane, adica de zece ori populatia tarii.

La intalnirea de la Cotroceni, PNL si implicit guvernul a fost reprezentat de ministrii economiei si de cel al muncii. Varujan Vosganian a tinut sa spuna ca guvernul trebuie sa coreleze salariile cu inflatia si sa mentina deficitul bugetar stabilit cu Comisia Europeana, chiar daca e un an electoral. "Intre ianurie si mai, fata de anul trecut, castigurile salariale au crescut cu 24% salariatii au avut venituri care sa acopere cresterea inflatiei, au crescut si pensiile cu 60%, am asigurat o protectie impotriva coroziunii pe care o presupune inflatia", a spus Varujan Vosganian.

La randul sau, ministrul Paul Pacuraru a prezentat masurile pe care guvernul ar urma sa le ia. E vorba de reintroducerea cosului minim de consum, o modalitate de-a masura nivelul saraciei.

In sedinta de guvern de miercuri se va discuta un program de compensare a cresterii valorii facturilor ptr energia termica, pentru lemne si gaze in iarna 2008-2009.

Ministrul muncii a spus ca "intre dezideratul exprimat de presedinte sa nu apara masuri populiste care sa creeze presiuni inflationiste, si propunerile facute de grupurile parlamentare exista contradictii". "Vrem propuneri care sa dea bine la populatie sau masuri care sa asigure stabilitatea macro si cresterea economica", a spus Pacuraru. El a admis ca problema saraciei e una importanta din moment ce 20% din populatie traieste la limita dintre decent si saracie, dar a spus ca solutia nu e populismul, ci dezvoltarea investitiilor, informeaza BBC.

Potrivit Curentul, Basescu va invita si Guvernul la o discutie pe tema propunerilor partidelor. Seful statului nu a precizat data la care va avea loc intalnirea cu Executivul, insa vicepresedintele PSD Ilie Sarbu a spus ca discutia va avea loc probabil dupa revenirea in tara a premierului Calin Popescu Tariceanu. Potrivit declaratiilor politicienilor la iesirea de la intalnire, Guvernul va fi cel care va veni cu solutiile finale la problemele care s-au discutat ieri la Cotroceni, plecand insa de la punctele de vedere exprimate de partide.

Potrivit Gandul, presedintele Traian Basescu nu a mai venit, la finalul consultarilor, in fata presei, Administratia Prezidentiala preferand sa dea un comunicat. „Presedintele a facut apel la adresa partidelor politice parlamentare ca acestea sa dea dovada de maxima responsabilitate in ceea ce priveste solutiile de atenuare a efectelor sociale ale cresterii preturilor la alimente si combustibili”, se arata in comunicat, in care se precizeaza ca Basescu a insistat asupra respingerii oricaror masuri „populiste si demagogice”.

Seful statului a criticat din nou Executivul: „Presedintele a facut referire la nivelul productivitatii muncii, reforma in agricultura, reforma educatiei (in special in ceea ce priveste necesitatea adaptarii la piata muncii), promovarea cercetarii si inovarii, reducerea birocratiei, reducerea consumului de energie, flexibilizarea pietei muncii, recuperarea decalajelor in ceea ce priveste infrastructura si incurajarea intreprinderilor mici si mijlocii. Seful statului a atentionat ca din cauza necontinuarii reformelor structurale, Romania si cetatenii romani sunt extrem de vulnerabili la orice criza economica internationala, precum situatia generata de cresterea exploziva a preturilor la energie sau la alimente”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.