Ministerul Apararii Nationale (MApN) a fost obligat ieri, printr-o hotarire definitiva si irevocabila, sa demonstreze cu dovezi certe ca sotii Elena si Nicolae Ceusescu sint ingropati in locurile cunoscute oficial din Cimitirul Ghencea.

Decizia finala a fost data ieri la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ani intregi de judecare a dosarului deschis de Zoe Ceausescu si preluat, dupa decesul acesteia, de sotul sau, Mircea Oprean, si de fratele Valentin Ceausescu, informeaza Jurnalul National.

Prin aceasta sentinta definitiva si irevocabila, instanta a respins recursul Ministerului Apararii si a mentinut decizia Tribunalului Bucuresti din luna februarie. Ministerul Apararii a contestat la momentul respectiv sentinta Tribunalului Bucuresti, aratand in sedinta de judecata de ieri ca instanta nu poate obliga ministerul sa produca probe, dupa cum relateaza Curentul.

De partea cealalta, avocatul lui Valentin Ceausescu si Mircea Oprean, sotul lui Zoe Ceausescu, a spus ca "familia trebuie sa cunoasca unde sunt acestia inhumati, pentru a indeplini datinile crestinesti".

Avocatul a mai sustinut ca de inhumarea sotilor Ceausescu s-au ocupat cadre militare, iar regulamentul militar prevede ca fiecare actiune sa fie facuta in urma unui ordin scris si ca este imposibil ca la Ministerul Apararii sa nu existe dovezi despre locul unde sunt ingropati acestia.

Potrivit Gardianul avocatul a mai declarat ca, in masura in care MApN nu va preciza in 30 de zile de la comunicare daca fostul dictator comunist si sotia sa sunt inhumati in Cimitirul Ghencea, ministrul apararii Teodor Melescanu risca sa fie amendat, conform Codului de procedura civila.

Avocatul a aratat magistratilor, in pledoaria lui, ca Ministerul Apararii nu este „obligat sa produca probe”, asa cum au aratat reprezentantii institutiei in motivele de recurs, ci dimpotriva, documentele exista.

„Ministerul detine astfel de dovezi. Institutia e obligata, atat pe timp de pace, cat si pe timp de razboi, sa tina o evidenta stricta a deplasarilor de la soldat pana la general. In acest sens exista un document intitulat ordin de deplasare pe unitate. Au fost dislocate si masini. In cazul de fata s-a stabilit deplasarea sotilor Ceausescu de la Spitalul Militar pana la locul de inhumare”, a declarat Haralambie Voicilas, avocatul lui Valentin Ceausescu.

Tribunalul Bucuresti a constatat, in motivarea deciziei din 5 februarie 2008, prin care a dispus ca Ministerul Apararii sa dovedeasca, prin acte, daca Elena si Nicolae Ceausescu sunt inmormantati in Cimitirul Ghencea, ca organele MAp au savarsit o fapta ilicita prin neprecizarea locului inhumarii celor doi. Magistratii au retinut ca „Ministerul Apararii a savarsit, prin organele sale de conducere, o fapta ilicita, care atrage raspunderea civila”, fapta ilicita fiind „ascunderea si, ulterior, neaducerea la cunostinta reclamantei Ceausescu Zoia Elena, in prezent decedata si, mai departe, succesorului sau sot supravietuitor, reclamantul Oprean Ioan Mircea, a locului in care au fost inmormantati parintii primei reclamante, Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena, dupa executarea pedepsei cu moartea, aplicata lor prin sentinta penala a Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti”, se arata in motivarea deciziei prin care instanta a obligat Ministerul Apararii sa precizeze locul in care sunt inmormantati Nicolae si Elena Ceausescu.

In plus, instanta a mai aratat ca abtinerea de la orice precizare a organelor MAp reprezinta o imixtiune in viata familiei Ceausescu. „Neaducerea la cunostinta membrilor familiei a locului inhumarii sotilor Ceausescu se constituie intr-o ingerinta a autoritatii publice, care este Ministerul Apararii, in dreptul la viata de familie”, se arata in motivarea Tribunalului Bucuresti, preluata de Gandul.

In ianuarie 2007, un comunicat al municipalitatii arata ca "la data de 25 decembrie 1989 nu a fost inscris in registrul de inhumari nimic care sa ateste inmormantarea sotilor Ceausescu (…).

In motivarea deciziei din februarie a Tribunalului Bucuresti se arata ca Zoe Ceausescu (decedata intre timp) nu a fost instiintata sa participe la inmormantarea parintilor sai, relateaza Romania libera.

Zoe sustinea in 2005 ca locurile de veci unde MApN pretinde ca au fost inmormantati parintii sai figureaza ca fiind concesionate altor persoane. Mai mult, in certificatele constatatoare ale mortii se mentioneaza ca Elena si Nicolae Ceausescu au murit in Bucuresti, sectorul 1, in conditiile in care, se stie, cei doi au fost executati la Targoviste.

Reprezentantii MAp asteapta motivarea deciziei Curtii de Apel, dupa care "vor formula un punct de vedere".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.