Presedintele Traian Basescu i-a invitat, astazi, pe reprezentantii partidelor parlamentare la o noua runda de consultari, la Palatul Cotroceni, de aceasta data pe tema preturilor la alimente si combustibili.

Din partea Guvernului si a PNL vor participa ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian si ministrul Muncii, Paul Pacuraru. Prim-vicepresedintele democrat-liberal, Theodor Stolojan, a declarat, pentru Rompres, ca PD-L va participa la consultarile initiate de presedinte. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a calificat invitatia adresata de Traian Basescu drept “un demers populist si demagogic”, afirmand ca social-democratii vor participa la consultari, dar “la un nivel moderat”, informeaza Cronica Romana.

Potrivit Ziua, demersul are o puternica componenta electorala intrucat Administratia prezidentiala nu are parghiile necesare pentru a rezolva problema maririi preturilor.

Pe de alta parte partidele s-au intrecut in promisiuni catre electorat, avand in vedere ca suntem in an electoral. Actorii politici care au pierdut startul promisiunilor s-au grabit sa le conteste iar ulterior au revenit, cerand, culmea, devansarea, spre exemplu, a aplicarii maririi pensiilor.

Solutiile partidelor politice pot fi grupate in patru mari categorii dupa cum analizeaza Romania libera: 1. Pomeni si ajutoare; 2. Sanctionarea vinovatilor; 3. Valorificarea fructelor si eliminarea mafiotilor din piete si 4. Reducerea dependentei energetice externe, izolarea caselor.

1. Pomeni si ajutoare

In replica la tsunami-ul scumpirilor, PD-L propune, prin Theodor Stolojan si Gheorghe Pogea, un tsunami de pomeni pentru ca anumite categorii sociale "sa nu intre in saracie absoluta". Intreaga oferta a fost prezentata ieri de Emil Boc, liderul partidului. Ea contine: ajutoare pentru curentul electric (pe langa cele pentru caldura, gaze si carbuni), cresterea venitului minim garantat si a salariului minim pe economie (cu 15%), devansarea majorarii cu 7,5% a punctului de pensie de la 1 august, precum si o noua categorie de ajutoare compensatorii pentru nevoiasi, toate in conditiile mentinerii cotei unice de impozitare. Pe termen mediu, PD-L vrea, pentru scaderea preturilor alimentelor, ca agricultura sa devina performanta. PSD doreste scaderea TVA la alimente, iar PRM crede ca prin eliminarea cotei unice statul ar avea mai multi bani de dat nevoiasilor. Deputatul Varujan Pambuccian, liderul minoritatilor, invitat si el la Cotroceni, crede ca intr-un stat democratic preturile la alimente si combustibili pot scadea, pe termen scurt, numai prin reducerea taxelor. Pe termen lung, lupta cu preturile presupune investitii, ne-a spus Pambuccian.

2. Sanctionarea vinovatilor

PRM sustine ca "intr-o situatie de criza precum cea a scumpirilor se impun masuri de criza", care trebuie sa mearga de la "decapitarea actualului Guvern si a conducerii BNR" pana la eliminarea cotei unice de impozitare si la anularea privatizarilor. "Ii vom propune presedintelui inlaturarea Guvernului Tariceanu si crearea unui guvern de uniune nationala, format de toate partidele, vom propune demiterea guvernatorului BNR pentru manevrarea cursului leului fara nici un fel de transparenta", a spus vicepresedintele PRM Lucian Bolcas. El sustine ca pentru stoparea cresterii preturilor Romania trebuie sa "taie radacina raului" si sa anuleze privatizarile din domeniile energetice, incepand cu cea a Petrom-OMV. Alti politicieni, precum Daniela Buruiana Aprodu (deputat independent), sustin ca, in fata avalansei scumpirilor, presedintele Basescu trebuie sa "urecheze" Guvernul si sa faca presiuni asupra lui pentru a aduce salariile romanilor la nivelul celor din UE.

3. Valorificarea fructelor, eliminarea mafiotilor

PSD, prin ex-ministrul Agriculturii Ilie Sarbu si prin fostul secretar de stat pentru energie Iulian Iancu avanseaza solutii legislative si organizatorice pentru temperarea cresterilor de preturi. In cazul alimentelor, social-democratii cer infiintarea unor depozite zonale de fructe si legume, din care sa se poata aproviziona marile centre urbane, majorarea rezervei nationale de grau la 2,2 milioane tone, reducerea taxelor hipermarketurilor, eliminarea speculantilor din piete.

Ilie Sarbu considera ca se impune si atacarea mafiei pietelor, prin inlaturarea intermediarilor cu certificate false de producatori: "Uneori acesti intermediari preiau produsele de la agricultori cu 5.000 lei/kg si le vand in piete cu 20.000 lei/kg".

4. Reducerea dependentei energetice

Pentru usurarea poverii energetice democrat-liberalii isi propun reabilitarea cladirilor de locuinte si reducerea dependentei Romaniei de energia importata. Deputatul Pambuccian apreciaza ca si energia neconventionala poate fi o solutie pentru Romania: "Pentru energia eoliana investitiile se ridica la 2 euro/ watt, iar pentru cea solara - la 5 euro/watt. Cheltuielile operationale sunt foarte mici, dar investitorii au nevoie de teren, care este foarte scump", a punctat el.

PNL, prin vocea presedintelui sau, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat ca Guvernul a luat deja masuri pentru atenuarea efectelor scumpirilor. Insa Tariceanu a avertizat ca raman la dispozitie destul de putine mijloace pe termen scurt pentru a contracara efectele scumpirilor, care sunt fenomene externe. "Cresterea pretului la combustibil este un lucru pe care nu il putem controla, pentru ca Romania nu este un mare producator de petrol si de gaze", a afirmat premierul.

De azi totul e mai scump

Un nou val de scumpiri ne asteapta incepand de astazi: gazele, curentul, mancarea, ba chiar si dobanzile la banca. In plus, pretul mondial al petrolului si, in consecinta, cel intern al carburantilor, continua sa creasca. Toate aceste majorari au ca efect cresterea preturilor tuturor celorlalte servicii si produse. In plus, tot de astazi intra in vigoare si noua taxa de prima inmatriculare.

Preturile gazelor cresc, de astazi, in medie cu 12,5%, astfel ca, noile preturi reglementate pentru populatie vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul E.ON GAZ Romania si de 104,70 lei/MWh in cazul Distrigaz Sud Bucuresti. Cum nu au primit majorarile cerute, reprezentantii celor doi mari distribuitori au anuntat ca este posibila o noua scumpire a gazelor, de la 1 octombrie. De al 1 iulie, factura la gaze naturale se exprima in kWh, ca la curentul electric. Tariful la energie electrica se majoreaza, tot de astazi, in medie cu 5,3%, cresterea pentru consumatorii casnici fiind de 4,4% fata de pretul curent, la 0,3125 lei/kWh, aferent tarifului monom cu rezervare. Se scumpesc si tigarile, avand in vedere ca acciza totala pentru tigarete a fost majorata la 50 de euro/1000 de tigarete, fata de 41,5 euro in prezent. Masura urmeaza sa conduca la o crestere medie de 39 de bani (3900 lei vechi) a pretului de vanzare cu amanuntul pentru un pachet de tigari.

Potrivit presedintelui Romalimenta, Sorin Minea, preturile alimentelor vor creste. El a aratat ca, in general, preturile produselor nu cresc cu acelasi procent cu care au crescut utilitatile, "ci undeva la jumatate". Firmele din domeniul morarit-panificatie nu vor avea motive sa majoreze preturile pana in toamna aceastui an, intrucat procesatorii vor incepe sa lucreze cu grau din noua recolta, care in mod normal va avea un pret mai scazut, a spus Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan. Ca raspuns la presiunile inflationiste, BNR a majorat, pentru a sasea oara consecutiv, dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 10%. Dobanda BNR este importanta pentru ca, in functie de aceasta, isi ajusteaza si bancile comerciale propriile dobanzi. Astfel, si aceste banci vor creste dobanzile la imprumuturi.

Dezarticularea economiei

In opinia analistului economic, Ilie Serbanescu, sunt justificate ajutoarele pentru energie pentru cei nevoiasi.

"Cresterea pensiilor este periculoasa deoarece din 2009 nu vor mai fi bani sa plateasca pensiile", ne-a declarat acesta. "Aceste propuneri daca vor fi adoptate vor dezarticula si mai mult economia. Un singur lucru trebuie facut, sprijiniti cei nevoiasi, pe calea ajutoarelor nu pe cresterea pensiilor", a afirmat Serbanescu. Referitor la inflatie, el este de parere ca va creste pentru ca o impinge deficitul extern.

"Deficitul extern este generat sa faca o presiune imensa inflationista dar el este generat de creditare in sensul ca este un consum fara productie si acest consum fara productie este generat de creditarea fara noima din economia facuta cu bani externi", a explicat analistul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.