Potrivit Senatului, romanii trebuie sa vada pe micile ecrane partea buna a vietii grele pe care o traiesc. Noua Lege a audiovizualului, unicat in UE, obliga televiziunile si radiourile sa prezinte "stiri pozitive" si "stiri negative" in proportii egale

Plenul Senatului a impus ca televiziunile si radiourile sa difuzeze, in grila de programe, stiri cu teme pozitive si stiri cu teme negative in proportie egala. Proiectul de modificare a Legii audiovizualului apartine liberalului Ioan Ghise si peremistului Gheorghe Funar. Camera Deputatilor a respins documentul, dar acesta a primit aviz pozitiv din partea Comisiei de cultura de la Senat, iar plenul si-a insusit ieri aceasta pozitie. Rasvan Popescu, presedintele CNA, considera prevederea imposibil de pus in aplicare. Senatul e Camera decizionala, legea urmand sa mearga la promulgare.

Potrivit Ziua, nicio televiziune nu va putea sa le dea telespectatorilor o veste proasta fara sa compenseze printr-o stire pozitiva, sustin legislatorii Funar si Ghise. Ideea a starnit zambete la Camera Deputatilor si, dupa raportul de respingere al comisiei de specialitate, a fost respinsa si de plen in data de 15 aprilie. Lucrurile s-au schimbat la Comisia de cultura, arta si mass-media din Senat, condusa de Adrian Paunescu, fostul poet de casa al Ceausestilor. Aici, initiativa a fost luata in serios, membrii acestui for intocmind un raport de admitere al legii. Ieri, plenul a votat in unanimitate in favoarea legii. Senatorul PSD Petre Daea era chiar incantat ca s-a reparat greseala Camerei. Expunerea de motive este partea cea mai curioasa a legii. Aici se arata ca legea ofera publicului sansa unei perceptii echilibrate asupra vietii, din punct de vedere psihic si emotional.

Senatul este forul decizional in acest caz. Conform procedurilor legislative, documentul urmeaza sa mearga la promulgare la presedintele Traian Basescu.

Cotidianul atrage atentia ca votul din Senat a fost foarte ciudat. Fiind lege organica, trebuia adoptata cu cel putin doua treimi din voturile senatorilor, ceea ce inseamna 69 de voturi. In sala, inainte de vot erau maximum 50 de senatori. Printr-un artificiu procedural, presedintele de sedinta, senatorul PSD Doru Ioan Taracila, a cerut ca aceasta lege sa fie votata prin ridicarea mainii, nu prin vot electronic care ar fi putut inregistra lipsa voturilor necesare adoptarii ei. Numaratoarea a batut astfel realitatea din sala. Senatul este Camera Decizionala in cazul acestei legi, ea urmand sa intre in vigoare dupa ce va fi promulgata de presedinte.

“CNA se va ocupa. CNA nu are decat sa stabileasca criterii obiective de stabilire a temelor pozitive si negative”, a declarat Ioan Ghise, unul dintre initiatori. Intrebat ce intelege prin aceste criterii pe care ar trebui sa le stabileasca CNA sau cum ar trerbuiele puse in aplicare, deputatul PNL a trimis ziaristii la Dictionarul Explicativ.

Legea a starnit insa ingrijorarea CNA care sustine ca este inaplicabila si ca da institutiei puteri discretionare unei institutii a statului. “Din cate stiu, o astfel de reglementare nu se gaseste nicaieri in legislatia europeana, cel putin dupa 1989. Daca ar fi promulgata de presedinte aceasta lege ar transforma CNA intr-un Minister al Adevarului, transferand puteri discretionare unei institutii publice chemate sa judece Binele si Raul si sa vegheze la echilibrarea lor. Din punctul meu de vedere aceasta lege aduce atingere libertatii presei si este, practic, inaplicabila”, a declarat Gelu Trandafir, membru CNA.

CRP (Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa) apreciaza intr-un comunicat remis ieri ca "Doar in societatile autoritariste se manifesta in text de lege obligatia de a lauda aspectele societatii. Mai mult, legea votata in Senat opereaza cu concepte neclare si nedefinite in lege: ce produse jurnalistice sunt considerate conform legii 'stiri', cand este ceva 'negativ', cand este 'pozitiv', daca un material informeaza despre un aspect neplacut al unui element placut intra respectivul material in categoria de 'stire pozitiva' sau 'stire negativa'? Legea in discutie are toate elementele necesare pentru a fi catalogata, fara eroare, ca o lege neconstitutionala".

Introducand proceduri aritmetice de calculare a materialelor care intra in emisiunile de stiri, apare riscul limitarii libertatii de exprimare a opiniilor de orice fel, iar Constitutia Romaniei precizeaza ca aceasta libertate este inviolabila. Mai mult, informatii negative de interes public pot sa nu intre intr-un jurnal de stiri, pe motiv ca s-ar dezechilibra ponderea ceruta de lege, insa acest aspect ar ingradi, evident, dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public, ceea ce este, de asemenea, neconstitutional" - se arata in comunicatul citat de Romania libera.

Intr-un alt articol din Ziua sunt prezentate parerile jurnalistilor. Astfel Sorin Oancea, directorul general al Antenei 3, considera ca propunerea legislativa votata azi in Senat "e o prostie, pentru ca vor putea ajunge sa spuna ca daca o stire cu senatori corupti e negativa, eu trebuie sa dau apoi, ca sa contrabalansez situatia, si o stire cu senatori "curati'". "Eu nu cred ca va fi aplicabila", a spus Oancea, iar daca legea va fi promulgata de presedintele Traian Basescu, "solutia e sa fugim din tara", a adaugat acesta amuzat, citandu-l pe Mircea Badea. "Noi nu avem criteriul de stiri bune sau rele, pentru ca ele pot fi bune pentru unii si rele pentru altii, daca luam un exemplu de genul cresterii pretului la apartamente", a detaliat Oancea.

Catalin Popa, director executiv Realitatea TV: Intr-un top al legilor ciudate din acest an, cred ca aceasta este pe locul intai. Si are toate sansele sa ramana in continuare in acest top si in urmatorii ani. Nu exista in lume o institutie care sa poata separa stirile in pozitive si negative. Este o lege imposibil de aplicat. Datoria noastra e sa prezentam evenimentele, indiferent daca acestea sunt pozitive sau negative. Nu putem elimina unele stiri doar pentru a nu depasi numarul de stiri pozitive sau negative. Publicul din Romania este prea destept pentru a avea nevoie de astfel de legi, iar acest lucru este dovedit de audiente.

Agentia de Monitorizare a Presei: Acest proiect de lege incalca Constitutia Romaniei si Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Articolul 30, paragraful 1 al Constitutiei Romaniei prevede ca: "Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile". Articolul 10, paragraful 1 al Conventiei spune ca: "Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere". Senatorii care au votat acest proiect de lege demonstreaza pe langa grava necunoastere a Constitutiei Romaniei si a principiilor elementare care tin de drepturile omului si o lipsa de intelegere a unor principii elementare ale activitatii jurnalistilor. Conform codurilor etice si principiilor profesionale, jurnalistii trebuie sa incerce sa reflecte societatea intr-un mod cat mai apropiat de realitate. Daca senatorii dispun de o cercetare care sa arate ca in societatea romaneasca 50 la suta dintre fapte si actiuni sunt pozitive si 50 la suta sunt negative, ii rugam sa o puna la dispozitia jurnalistilor. De asemenea, ne intrebam care vor fi criteriile in baza carora se va stabili ce este pozitiv si ce este negativ. Efectul cel mai grav pe care aceasta aberatie legislativa il produce este faptul ca deschide posibilitatea sa apara inca o "imbunatatire" a legii, prin care mass media sa fie obligata sa difuzeze 100% stiri pozitive. Ceea ce ne va impiedica pe noi sa-i ajutam pe domnii senatori, printr-o stire critica, sa inteleaga ca restaureaza societatea totalitara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.