Dupa aproape doua luni de "studiere" a dosarelor lui Miron Mitrea si Adrian Nastase, deputatii au ales ieri varianta cel mai putin riscanta: neasumarea raspunderii.

Blat la Camera Deputatilor. Votul pentru aprobarea cererii DNA de incepere a urmaririi penale pentru deputatii PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea a fost declarat ieri nul. Aceasta pentru ca, dupa numararea voturilor, s-a constatat ca au votat doar 208 deputati. Pentru ca votul sa fi fost valabil, era necesara prezenta a 220 deputati, adica a 2/3 din numarul total al alesilor. Interesant este ca la voturile precedente in sala era numarul necesar de parlamentari pentru ca cererile DNA sa fie aprobate sau nu.

Daca la toate celelalte puncte de pe ordinea de zi s-au inregistrat intre 240 si 250 de optiuni, cand a venit randul solicitarilor DNA de avizare a inceperii urmaririi penale voturile s-au "volatilizat".

Potrivit Romania libera, dupa constatarea situatiei si suspendarea sedintei, politicienii s-au ingramadit pe holuri, fie pentru a comenta amuzati cele intamplate, fie pentru a lansa declaratii de dezvinovatire, la pachet cu acuzarea colegilor de la celelalte grupuri. "Intre votul de dimineata si cel de urmarire penala este diferenta de aproape 40 de voturi, care se datoreaza celorlalte grupuri parlamentare care au facut declaratii foarte hotarate si dupa aceea si-au scos oamenii din sala. Noi am avut opt demisionari, doi in delegatie, unul bolnav si doi nemotivati, in rest toti au fost in sala si au votat. Alte grupuri au avut prezenta la jumatate", a aratat liderul deputatilor PD-L, Cristian Radulescu.

Cu promptitudine a reactionat, de la Cluj, si presedintele democrat-liberalilor, Emil Boc. "Parlamentul se face inca o data de rusine, iar coalitia 322 recidiveaza. E vorba de complicitatea PSD, acoperita de PNL si PRM, pentru a bloca accesul justitiei cu privire la parlamentari. Cu sprijinul celor 322, Parlamentul se transforma intr-o casta de protectie a persoanelor certate cu legea", a declarat Boc, adaugand ca "ar fi profund incorect si imoral" ca Romania sa sufere din aceasta cauza o sanctiune, precum activarea clauzei de salvgardare.

La acuzele PD-L, PNL a reactionat imediat, chiar prin intermediul liderului deputatilor liberali, Crin Antonescu. "Reamintesc ca PNL a votat pentru inceperea urmaririi penale, ca din grupul parlamentar liberal de 56 de oameni au fost 13 absenti, intre care cinci ministri, cinci oameni plecati in delegatiile oficiale ale Parlamentului in strainatate, Andrei Ghera, operat de urgenta, ieri sau alaltaieri, si internat in spital si deci numai doi absenti nemotivati la acest vot, la care PD-L a avut 16 absenti", a aratat Antonescu.

Majoritatea deputatilor absenti au fost din grupul celor de la PSD. O buna parte dintre acestia au fost dintre pesedistii din echipa de tineret promovata de Victor Ponta, el insusi absentand ieri de la lucrari. De la PNL si de la PD-L, conform declaratiilor liderilor de grup, au lipsit 13, respectiv 12 deputati.

Cotidianul a identificat 17 deputati care, desi au participat la sedinta de plen de ieri a Camerei Deputatilor, au absentat la momentul votului privind cererea DNA. Sunt insa mult mai multi deputati care si-au dat votul la legile aflate pe ordinea de zi, dar au plecat apoi cand s-a supus la vot soarta penala a colegilor lor Mitrea si Nastase. Cotidianul i-a contactat pe cativa dintre cei 17 pentru a afla care au fost motivatiile care i-au determinat sa paraseasca sedinta de plen tocmai la momentul cel mai important al votului.

Deputatul PSD Madalin Voicu sustine ca s-a luat cu treburi parlamentare si a pierdut notiunea timpului. „Noi am votat la inceputul sedintei legile restante. A urmat apoi o pauza de organizare a votului secret. Am urcat sus la departamente, apoi pe la comisie, am avut treaba prin tot felul de birouri. Cand m-am intors, votul se terminase deja. Nu e cazul unei formule premeditate sau al unui gest de indisciplina. Pur si simplu nu mi-am calculat cum trebuie timpul“, ne-a declarat deputatul PSD.

La fel sustine ca a patit si colegul sau de grup Catalin Matei. „Am plecat din Parlament. Am plecat pentru ca ma asteptam ca votul la Nastase si Mitrea sa dureze mai mult. Am avut de rezolvat o problema si a trebuit sa plec. Cand m-am intors, votul se terminase deja. E si traficul cum este“, incearca sa explice colegul de partid al lui Nastase si Mitrea.

Dupa anularea votului, presedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ca a convocat de urgenta o sedinta a Biroului Permanent pentru a se stabili procedura de urmat. Singura varianta pentru ca deputatii sa se pronunte asupra cererilor DNA in cursul actualei sesiuni ar fi reprogramarea votului pentru ziua de astazi. Pare insa minima probabilitatea ca cele doua cazuri, Mitrea si Nastase, sa nu fie amanate pana la toamna, mai ales ca vacanta parlamentara bate la usa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.