Episcopia Romanului a fost zidita intre anii 1542-1550 de domnitorul Petru Rares si mai apoi de sotia sa, Elena Doamna. Sfantul locas a fost ridicat pe locul Bisericii Sfanta Paraschiva, care era amplasata in centrul de atunci al targului Roman.

Vreme de secole, Episcopia romascana si-a pastrat cu demnitate statutul si a pastorit sute de mii de credinciosi. Astazi, institutia bisericeasca, veche de aproape 600 de ani, a ajuns in punctul in care ar putea fi desfiintata si mutata la Bacau.

Credinciosii din zona, precum si multi dintre preoti sunt cu atat mai indignati, cu cat sforile pentru mutare sunt trase, din diverse interese, chiar de inalti prelati din sanul Episcopiei.

Episcopia, condusa de sefi din Bacau

Primul pas pentru reducerea importantei si ariei de influenta a Episcopiei romascane a fost facut in urma cu patru ani, cand Sfantul Sinod a decis ca institutia bisericeasca, ce purta de sute de ani titulatura de Episcopie a Romanului si Husilor, sa fie scindata in doua organisme religioase, respectiv Episcopia Romanului si Episcopia Husilor. Odata cu scindarea, s-au impartit si teritoriile aferente, respectiv eparhiile din subordine. Episcopiei Romanului i-au revenit cinci eparhii, dintre care doar una in zona de resedinta, respectiv in judetul Neamt, celelalte patru fiind stabilite prin inaltele decizii in judetul invecinat, Bacau. La acea data, credinciosii si multi dintre preotii romascani s-au simtit frustrati, insa in cele din urma s-au linistit, multumindu-se cu faptul ca Episcopia Romanului continua sa fiinteze in locul in care fiinta de sute de ani.

Demersurile pentru mutarea progresiva a sferei de influenta episcopale de la Roman la Bacau au continuat insa, mai intai voalat, iar in ultima vreme din ce in ce mai fatis. In principalele functii de conducere au fost desemnati foarte multi preoti din judetul Bacau, acestia ajungand, la ora actuala, sa detina peste 70 la suta din puterea decizionala in cadrul Episcopiei romascane. Recent, s-a infiintat un birou de presa al Episcopiei, insa sediul acestuia nu a fost stabilit la Roman, cum ar fi fost normal, ci la Bacau. Purtator de cuvant a fost desemnat Constantin Gherasim, preot bacauan. Decizia a fost adoptata de Adunarea Eparhiala a Episcopiei Romanului, la propunerea arhiereului vicar Ioachim Bacaoanul. Acelasi arhiereu vicar a mai propus infiintarea, tot la Bacau, a unui vicariat, fapt care ar muta decisiv polul decizional de la Roman in judetul invecinat.

Demn de mentionat este ca propunerea respectiva a fost imbratisata cu bucurie de conducerea bacauana a Episcopiei Romanului si are toate sansele sa fie concretizata in cel mai apropiat viitor. In acelasi timp, planurile pentru desfiintarea Episcopiei Romanului si pentru mutarea ei la Bacau au mers si mai departe, prin intermediul mass-media. O revista religioasa, editata de calugarii Manastirii „Sf. Apostol Andrei” din Comanesti, judetul Bacau, il mentioneaza pe arhiereul vicar al Episcopiei Romanului, acordandu-i titulatura de „episcop al Episcopiei Romanului si Bacaului”. Ulterior, s-a sustinut ca a fost vorba despre o greseala de editare, iar staretul manastirii bacauane s-a ales, din partea conducerii Episcopiei romascane, doar cu o mustrare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.