In cadrul competitiei Festivalului de Film Bucuresti (28 iunie-6 iulie 2008), care se desfasoara sub sloganul "Filme Grele", vor fi prezentate sapte filme din intreaga lume selectionate de Neil Young, jurnalist si critic de film, informeaza un comunicat al organizatorilor.
"Muntele blestemat", "Ziua cea mai lunga", "Secretul", "Casa lui Alice", "Praful", "Micuta molie", "Toate lucrurile invizibile" sunt cele sapte pelicule cinematografice propuse cinefililor din Capitala, cu ocazia Festivalului de Film Bucuresti.

"Muntele blestemat" (2007, China/Hong Kong) film apreciat la Cannes si la Edinburgh, surprinde prin realismul cu care evidentiaza schimbarile economice rapide prin care trece China, o adevarata provocare pentru valorile morale si etice traditionale. Intr-o societate in care preocuparile materialiste domina tot mai mult viata sociala, oamenii incep sa isi piarda cele mai elementare notiuni de constiinta si dragoste.

"Ziua cea mai lunga" (2007, Australia) este un film care a fost realizat ca si cum ar fi fost filmat ca un singur cadru. "Ziua cea mai lunga" relateaza minut cu minut lupta disperata a unui tata de a-si reuni familia instrainata. Actiunea se petrece intr-o dupa-amiaza in viata lui Chris, un alcoolic in proces de recuperare si un tata instrainat. Filmul prezinta in detaliu traiectoria a unei familiei in pragul dezintegrarii.
"Secretul" (2007, SUA), in regia lui Thomas L. Callaway, prezinta povestea lui Bucky si a lui Earl, de care depinde curatarea unui segment de autostrada de animalele care cad victime traficului intens. Numai ca sub soarele arzator al Texasului, o zi obisnuita de munca readuce la iveala un secret bine ascuns de ani de zile, care ajunge sa-i dezbine pe cei doi prieteni.

"Casa lui Alice" (2007, Brazilia), primul film al lui Chico Teixeira, aduce in fata publicului firul vietii de zi cu zi a unei familii de clasa mijlocie din Sao Paolo, care este data iremediabil peste cap de o serie de drame. Intriga se desfasoara in jurul lui Alice, o femie trecuta de 40 de ani, care locuieste la periferia orasului Sao Paolo alaturi de mama, sot si cei trei fii ai lor.

"Praful" (2007, Germania / Elvetia) este un documentar, care a avut premiera in cadrul celei de-a 64-a editii a Festivalului de la Venetia in competitia Orizonturi. Filmul este inspirat dintr-unul dintre cele mai banale subiecte: praful. Un conglomerat compus din cele mai fine particule puse in miscare imediat ce lucrurile incep sa se linisteasca. Este combatut si indepartat si totusi se intoarce chiar in timp ce este inlaturat. Praful genereaza boli si formeaza cosmosul. Este cel mai mic lucru vizibil despre care se poate face un film.

"Toate lucrurile invizibile" (2007, Austria) este filmul de debut al lui Jakob M. Erwa si reuneste patru destine legate intre ele, prezentate intr-o inlantuire de episoade individuale. Izolarea resimtita in mijlocul multimii urbane si imposibilitatea comunicarii este conturata in instantanee ale unor tineri neinfranati care incearca sa faca fata sentimentelor lor si mediului in care traiesc. Au nevoie mai mult decat orice de limite, de puncte de referinta si de speranta. Cu toate acestea, semnalele pe care le dau indica contrariul.

"Micuta Molie" (2007, China) este primul film al lui Peng Tao si relateaza o poveste despre cum sunt tratati copiii de o societate atinsa de viciul lacomiei.

In cadrul Festivalului de Film de la Bucuresti, la sectiunea Europa, vor concura pelicule selectionate si premiate de Academia Europeana de Film, care nu au fost inca difuzate in Romania. Selectia filmelor europene care vor rula intre 28 iunie si 6 iulie a fost realizata de criticul Manuela Cernat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.