Comisia Europeana urmeaza sa adopte miercuri, un avertisment privind deficitul bugetar al Romaniei, care se indeparteaza de la obiectivul pe termen mediu de 0,9% din PIB, au declarat pentru NewsIn surse convergente de la Bucuresti si Bruxelles.

"Comisarul Almunia a declarat in aprilie, cand au fost publicate previziunile economice de primavara, ca va face o analiza atenta asupra fiecarei tari al carei deficit bugetar se apropie de 3%. Iar miercuri va avea loc aceasta evaluare", a declarat, pentru NewsIn, Amelia Torres, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia. Ea nu a putut confirma ca Romania va avea parte de un avertisment, decizia urmand a fi votata in Colegiul Comisarilor.

Politica bugetara expansionista a guvernului de la Bucuresti a fost tema unei serii de atentionari din partea Comisiei Europene, dar si a altor organisme internationale, precum FMI, iar avertismentul de miercuri va sublinia, explicit, ca viziunea bugetara trebuie sa se schimbe, au declarat, pentru NewsIn, surse din ministerul de Finante.

Lipsa predictibilitatii bugetare, cheltuielile masive cu salariile din sectorul public si cu pensiile, lipsa de sustinere a veniturilor prognozate la buget sunt cele mai mari riscuri la adresa echilibrului balantei de plati guvernamentale. De altfel, in luna aprilie, Romania a fost avertizata de comisarul Almunia cu privire la riscul de a depasi deficitul bugetar maxim acceptat de 3%, daca va continua politicile bugetare actuale.

Conform Pactului de Stabilitate si Crestere revizuit, aprobat in martie 2005, Comisia "va emite recomandari strategice vizand incurajarea statelor membre de a nu se indeparta de traiectoria lor de ajustare". Potrivit legislatiei UE, in cazul in care o tara depaseste deficitul de 3%, Comisia Europeana poate demara procedurile de deficit bugetar excesiv.

Deficitul bugetar actual, desi este sub 3%, se indeparteaza ca tendinta de obiectivul de termen-mediu asumat de Romania, de 0,9%.

Spre deosebire de Romania, al carei buget este pe deficit, Bulgaria, cu o crestere economica similara, de peste 6%, are un surplus bugetar constant de peste 3% din PIB, arata statisticile Comisiei Europene publicate in luna aprilie.

O alta tara care ar putea fi avertizata miercuri, alaturi de Romania, este Marea Britanie, care in prezent are un deficit bugetar de 2,6% ce ar putea creste pana la 3,3% daca politicile raman neschimbate, conform statisticilor UE, au declarat pentru NewsIn surse europene.

Executivul european a lansat deja cu doua saptamani in urma un avertisment sub forma unei recomandari adresate Frantei, al carei deficit bugetar a fost de 2,4% din PIB in 2006, a crescut la 2,7% in 2007, Comisia estimand ca va ajunge la 3% in 2009, in ipoteza in care politicile bugetare actuale ale Parisului raman neschimbate. In aceste conditii, Comisia Europeana a emis, la 28 mai, un aviz-recomandare prin care "incuraja" si "sfatuia" Franta sa-si continue consolidarea bugetara concomitent cu reformele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.