Ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, a efectuat, ieri, o vizita la Roma, unde s-a intalnit cu omologul sau italian, Franco Frattini, unul dintre subiectele discutiilor fiind si pachetul de masuri de siguranta publica vizand migratia, adoptat la mijlocul lunii mai de guvernul italian.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de MAE, agenda intalnirii, care a avut loc la sediul Ministerului italian de Externe, a inclus dialogul politic bilateral, cooperarea economica si sectoriala romano-italiana, situatia comunitatii romanesti din Italia, pachetul legislativ privind siguranta publica, precum si subiecte importante de pe agenda europeana si internationala, inclusiv pregatirea urmatorului Consiliu European sau problemele legate de migratie.

Cu acest prilej, cei doi ministri au semnat un acord bilateral privind cooperarea in domeniul protectiei minorilor romani neinsotiti sau in dificultate aflati pe teritoriul Italiei. La finalul intrevederii, cei doi oficiali au sustinut declaratii de presa, precizeaza MAE. “Ma astept sa am o discutie fructuoasa si pragmatica cu omologul italian, pe masura legaturilor puternice care unesc tarile noastre; vom avea o agenda consistenta, axata pe raporturile bilaterale si pe parteneriatele romano-italiene in plan european. Scopul vizitei mele la Roma este clar: aprofundarea dialogului politic dintre Romania si Italia, dialog care a fost amplu in ultima perioada, pentru a rezolva acele probleme ce ne preocupa pe toti, intr-un mod care sa raspunda atat intereselor cetatenilor romani, cat si intereselor cetatenilor italieni”, a declarat Comanescu, inaintea intrevederii. De asemenea, in aceeasi zi, ministrul roman a avut la Vatican o intalnire si cu omologul sau de la Sfantul Scaun, monseniorul Dominique Mamberti, se arata in comunicatul MAE.

Un grup de experti romani din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justitiei si Ministerul Internelor si Reformei Administrative evalueaza acest pachet de masuri la solicitarea premierului Calin Popescu Tariceanu. Premierul Tariceanu a declarat, pe 22 mai, ca este nevoie de aceasta evaluare pentru ca partea romana sa aiba un punct de vedere argumentat si a spus ca, la prima vedere, ceea ce a decis Executivul de la Roma este concordant cu declaratiile de pana in prezent ale oficialilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.