Inca o provocare culturala pentru bucuresteni la acest sfarsit de saptamana. Muzeul Taranului Roman (MTR) organizeaza sambata si duminica, pe strada Arthur Verona si la Gradina Icoanei, Arthur Verona si in Parcul Gradina Icoanei, intre orele 11.00 - 18.00, un "demers de muzeografie in strada":

"Cum te privesc". Evenimentul, menit sa mai descreteasca fruntile locuitorilor Capitalei dupa incrancenarea politica la care au asistat, si vor mai asista, face parte din manifestarea "Povestea vecinilor", potrivit unui comunicat al organizatorilor. Demersul este cuprins in proiectul PUZZLE, coordonat de Centrul de Consultanta pentru Programe Culturale Europene.

Asadar, dupa ce asociatiile comunitatilor de aromani, germani, francezi, turci, maghiari si italieni din Bucuresti s-au autoprezentat in cate o seara culturala la Clubul Taranului, unde publicul a ascultat povesti de viata, a vazut filme si expozitii, a ascultat muzica, a dansat si a degustat mancaruri traditionale, MTR organizeaza "Cum te privesc", prin "detalii de fotografie, fragmente de interviu, obiecte, placinte si firimituri".

Totodata, MTR ofera publicului interesat un "ghid" pentru deslusirea celor prezentate, cateva "instructiuni de privire": "mergeti pe Strada Arthur Verona, pana la capat, treceti de Biserica Anglicana si ajungeti in zona copacilor din Parcul Gradina Icoanei; gasiti copacii in jurul carora agatati de, la umbra, pe, in, sub, voluntarii Muzeului Taranului Roman expun alternativ si genereaza performance-uri asupra comunitatilor studiate; participati intreband, vazand, sezand, ascultand, jucand, gustand". Interesant, nu-i asa? Si educativ.

"Prin acest proiect am incercat sa dialogam punand totul in comun, intreband, cercetand, scormonind, afland. Am vrut sa trecem de barierele locurilor comune pe care le folosim atunci cand vorbim sau gandim unii despre altii: ungurii sunt asa..., iar evreii, altfel..., despre greci..., nu mai vorbim... Am vrut sa gasim umanitatea din noi toti", se mai spune in comunicat. Demersul "Cum te privesc" se desfasoara si in cadrul proiectului Street Delivery, organizat de Carturesti si Ordinul Arhitectilor din Romania.

Proiectul PUZZLE este coordonat de Centrul de Consultanta pentru Programe Culturale Europene, beneficiind de sprijinul financiar al Comisiei Europene (Directoratul General Educatie si Cultura - Anul European al Dialogului Intercultural 2008) si al Ministerului Culturii si Cultelor din Romania.

Proiectul Street Delivery Bucuresti consta in transformarea strazii Arthur Verona intr-un "bun public real". Concret, se incearca punerea strazii in valoare ca traseu cultural si ca spatiu care apartine de drept locuitorilor orasului; mai mult, de a-i sensibiliza, de a-i face constienti ca functia unei strazi nu este doar aceea de artera de circulatie. Strada face parte parte din viata noastra, din fiinta si din "casa" comuna a cetatii, din spectacolul vizual la care asistam zilnic. Din pacate, fara putinta de a interveni pentru reasezarea lucrurilor in armonia lor fireasca. Poate ca ar fi timpul sa invatam cum si, mai ales, de ce.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.