Comisia Europeana urmeaza sa se pronunte in privinta solicitarii Ministerului Economiei si Finantelor de a sterge datoriile istorice ale Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, de peste 2,9 miliarde lei.

Stergerea datoriilor este necesara in vederea restructurarii societatii, si a cautarii de surse de finantare pentru retehnologizarea operatorului minier.

Dintre cele aproape 3 miliarde de lei, 2,01 miliarde de lei reprezinta majorarile si penalitatile aferente datoriilor, Comisia Europeana dandu-si deja acordul pentru acordarea, in perioada 2007 - 2010, a unor ajutoare de stat in valoare de 1,29 miliarde de lei.

"CNH a elaborat documentatia de notificare a unui ajutor de stat privind stergerea obligatiilor financiare istorice. Acest document va fi analizat impreuna cu reprezentanti ai Consiliului Concurentei si ai Uniunii Europene", potrivit datelor MEF transmise agentiei Mediafax, fara a fi precizata insa perioada cand vor fi analizate aceste documente.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a inceput procedura de executare silita a CNH, pentru datorii de 844 milioane lei, acestea urmand a fi oprite pentru o perioada de sase luni pentru a permite continuarea activitatii companiei si plata salariilor.

Majoritatea datoriilor CNH catre bugetul de stat au fost sterse printr-o ordonanta de urgenta aprobata de Guvern la finele anului 2006, dar care nu a primit pana in prezent avizul Parlamentului si, implicit, nu a fost pusa in aplicare.

De asemenea, MEF va derula si o expertiza tehnico-economica privind includerea CNH si a Electrocentrale Deva intr-un complex energetic. Intentia de a eficientiza CNH prin formarea unui complex energetic impreuna cu termocentralele Mintia si Paroseni a fost anuntata de autoritati inca din 2007.
Potrivit MEF, Electrocentrale Deva poate sa isi asigure din surse proprii o parte din sumele necesare derularii unui program de reabilitare estimat sa inceapa in 2009, restul urmand sa fie contractate prin credite.

Secretarul de stat in MEF, Viorel Palasca, a afirmat in luna ianurie, ca, pentru a fi viabil, un complex energetic format din CNH si termocentrale trebuie sa aiba in componenta cel putin o hidrocentrala.
In perioada 2011-2015, modernizarea infrastructurii miniere va necesita investitii de aproape 500 milioane lei (peste 138 milioane euro).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.