Alpinistul timisorean Horia Colibasanu se afla intr-un spital din Katmandu, acuzind degeraturi si probleme din cauza lipsei de oxigen. El si-a riscat viata incercand sa-l ajute pe colegul sau spaniol, Inaki Ochoa de Olza, care din nefericire a decedat.

Cei doi au inercau sa cucereasca varful Annapurna din Muntii Himalaya. Ei au avut probleme la o distanta foarte mica de virful Annapurna, dar au fost nevoiti sa se opreasca pentru ca alpinistul spaniol a grav afectat de o leziune cerebrala complicata de un edem pulmonar. Starea lui s-a inrautatit si, chiar daca au coborit s tabara de la 7.400 de metri, au fost nevoiti sa se opreasca, pentru ca starea lui Inaki Ochoa era critica, acesta nemaiputand sa vorbeasca sau sa mearga.

Horia Colibasanu a stat cu Inaki la 7.400 m in conditii deosebit de grele, desi avea degeraturi. In cele 4 zile cat a fost doar cu Inaki, Horia a trebuit sa il hidrateze si sa ii ofere medicatia necesara acestuia din urma, sub indrumarea telefonica a unei echipe de medici constituita in Navarra, localitatea de origine a lui Inaki.

Intre timp, in tabara de baza au fost creeate 3 echipe de salvare, formate din alpinisti ce aveau aclimatizarea facuta. Multi dintre ei erau obositi dupa ce coborasera alte varfuri de peste 8000 m. Printre membrii acestor echipe s-au gasit si Alex Gavan si Mihnea Radulescu, alpinisti ce au coborat din Makalu.

Ueli Steck si Simon Anthamatten, doi alpinisti elvetieni din tabara 3 au urcat in misiunea de salvare. Alpinistul David Neacsu, a declarat pentru Cotidianul ca situatia lui Horia este stabila. “Pentru salvarea lui Inaki au urcat doi elvetieni, unul in tabara patru, sa-l schimbe pe Horia, care era si el in pericol de moarte, pentru ca statea de foarte multe zile la capataiul lui Inaki. Celalalt elvetian a ramas mai jos, in tabara trei, sa-l astepte pe Horia, care a reusit sa coboare pe picioare. Joi, romanul a plecat din tabara patru si a ajuns in tabara doi. Vineri l-au coborat la tabara de baza cu elicopterul, unde alti doi romani, Alex Gavan si de Mihnea Radulescu, sunt acolo sa-l sprijine”, a mai spus Neacsu.

Alpinistul spaniol Inaki Ochoa de Olza, in varsta de 40 de ani, a murit vineri dimineata pe muntele Annapurna, dupa ce ramasese timp de cinci nopti la altitudinea de 7.400 de metri, aflandu-se in stare critica.

David Necsu isi aminteste ca l-a cunoscut pe Inaki Ochoa de Olza, in vara lui 2007, in Germania. “Avea 12 optmiari la activ si era cotat drept unul dintre cei mai buni alpinisti din lume”, i-a facut Neacsu o scurta schita profesionala. Cei doi au vorbit ultima oara duminica, imediat inainte ca Inaki si Colibasanu sa atace Varful Annapurna. “Ruta pe care o alesesera era o premiera, iar asta le facea misiunea una extrem de dificila”, a dezvaluit Neacsu. In ceea ce priveste cauza mortii, nu se pot face deocamdata decat presupuneri: “Probabil a degerat, prea multe zile la altitudine au declansat edemul pulmonar si pe urma embolia”.

Potrivit 7plus, Horia Colibasanu este de profesie medic stomatolog si pina acum a reusit sa excaladeze alte trei virfuri de peste opt mii de metri, iar virful Annapurna ar fi fost cel de-al patrulea. Alpinistul timisorean este primul roman care a reus it sa urce pe virful himalayan K2, de 8611 m.

Inaki Ochoa de Olza era unul dintre cei mai importanti alpinisti ai momentului si escaladase de 15 ori varfuri cu o inaltime mai mare de 8.000 de metri. Doar doua varfuri ii mai ramaneau de escaladat din cele cu o inaltime superioara, Annapurna fiind unul dintre ele. De asemenea, el a fost singurul spaniol care a escaladat un varf de peste 8.000 de metri in mai putin de 24 de ore. Cele mai recente ispravi ale spaniolului au fost piscurile Cho Oyu (8.201 m), Makalu (8.463 m) si K2 (8.611 m), doborate in 2004. In 2006, Inaki Ochoa de Olza i-a avut alaturi intr-o expeditie pe Manaslu (8.163 m) pe Horia Colibasanu si Romeo Dunca, cei trei atingand varful pe 29 aprilie. Varful Annapurna (8. 091 m) este al 10-lea varf din lume, iar statisticile il indica drept cel mai periculos optmiar al lumii. A fost primul optimar escaladat de alpinisti pe data de 3 iunie 1950 de o expeditie franceza condusa de Maurice Herzog.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.