Primariile si consiliile judetene sau locale primesc un cadou extrem de valoros de la Ministerul Apararii. Ministrul Teodor Melescanu spune ca va da "gratuit" autoritatilor locale care o doresc toate cazarmile si terenurile dezafectate de armata, dupa reforma ceruta de Alianta Nord Atlantica.

Este vorba de cateva sute de hectare de teren si zeci de cazarmi in orase precum Bucuresti, Craiova, Constanta, Brasov sau Alba Iulia.

Ministerul Apararii a cedat deja prin hotarari de guvern - la cererea autoritatilor locale - mai multe terenuri.

Aflat la Alba Iulia, ministrul Melescanu spune ca aceeasi soarta o vor avea toate terenurile si cazarmile dezafectate.

Ministrul Apararii recunoaste, pe de alta parte, ca o parte din terenurile cedate au fost trecute din domeniul public al statului - statut care nu permite vanzarea lor - in cel privat.

“Nu am aprobat nici un fel de transfer, decat daca a fost vorba de un proiect in interesul unei comunitati, si a fost transferat unui organism de stat. Ca a fost un minister sau a fost un consiliu, asta e o alta chestiune“.

“Din pacate, intr-adevar, au existat si cateva cazuri nefericite cand au fost transferate catre anumite comunitati, catre primarii, care dupa aceea le-au trecut din domeniul public al statului in domeniul privat al statului, dupa care s-a ajuns la tot felul de proiecte”, spune ministrul Apararii.

Trecerea in domeniul privat al statului, care ar permite vanzarea terenurilor armatei de catre autoritatile locale dupa transfer, nu este interzisa nici intr-un proiect de lege aprobat luna trecuta tacit de Senat, care prevede si el transferul terenurilor armatei catre primarii si consilii judetene.

Unul dintre initiatori, deputatul PSD Eugen Bejinariu, membru al comisiei de aparare, spune ca nu vede de ce ar interzice vanzarea acestor terenuri, dar nici nu exclude o prevdere legala in acest sens.

“E ca si povestea cu drobul de sare, moare copilul, cade drobul de sare. Nu cred ca putem sa ne oprim acum ca poate cine stie, e vreun primar pe undeva…”

“Deci nu pot fi decat cazuri izolate de genul acesta, si putem sa ne oprim la un moment dat si putem reglementa prin lege acest aspect”, spune la BBC domnul Bejinariu.

Valoare mare a terenurilor

Miza este uriasa. Sutele de hectare de teren valoreaza milioane de euro in momentul de fata.
Presedintele Asociatiei Nationale a Agentilor Imobiliari, Radu Zilisteanu, spune ca multi dezvoltatori imobiliari vaneaza aceste terenuri, din mai multe motive.

“Nu este numai suprafata, ci mai este un aspect extrem de important, anume utilitatile”.

“Sigur ca astfel de terenuri ar fi extrem de tentante pentr dezvoltatorii imobiliari, pentru ca in orasele mari ale Romaniei nu se ma gasesc suprafete de teren foarte mari, si faptul ca acele terenuri au utilitatile, reprezinta atat o economie de bani cat si de timp pentru dezvoltatori”, spune Radu Zilisteanu.

In opinia presedintelui Asociatiei Nationale a Agentiilor Imobiliare, vanzarea terenurilor armatei ar aduce un profit mare, dar cu bataie scurta autoritatilor locale.

De aceea, Radu Zilisteanu considera ca ideala ar fi varianta unor parteneriate public-private pentru dezvoltarea acestor terenuri sau concesionarea lor, care ar aduce bani pe termen lung.

Cert este ca viitorii primari si presedinti de consilii judetene din marile orase se vor trezi cu un cadou extrem de valoros: terenurile armatei, si deocamdata, fara nici o restrictie de a le exploata cum doresc, inclusiv de a le vinde.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.