Ministerul Lucrarilor Publice si Locuintei lucreaza la un act normativ prin care se doreste introducerea autorizarii constructorilor in functie de competente.

Declaratia a fost facuta la BBC de catre seful Directiei de Tehnica in Constructii din cadrul acestui minister, Cristian Stamatiade.

Oficialul preconizeaza ca legea va fi lansata in dezbatere publica pana la sfarsitul lunii viitoare.
Seful Directiei de Tehnica in Constructii din Ministerul Lucrarilor Publice spune ca se va incerca gandirea unui sistem de certificare a firmelor din constructii in functie de dotarile si capacitatea acestor societati de a realiza anumite lucrari.

In plus, se va urmari prin aceasta certificare si evaluarea nivelului de pregatire a personalului permanent.

Anuntul este facut in contextul in care Cristian Stamatiade spune ca autoritatile decopera cele mai multe nereguli in privinta constructiilor la ansamblurile rezidentiale.

De obicei este vorba de probleme de finisare si la instalatii.

„Sunt investitori care doresc intr-un timp foarte scurt sa realizeze cat mai multe unitati locative, si s-au constatat nereguli atat la adancimea de fundare, cat si la gradul de armare - dar este vorba de cladiri mici“, spune la BBC domnul Stamatiade.

Nereguli si amenzi

Pe de alta parte, directorul Inspectoratului de Stat in Constructii, Dorina Isopescu, a declarat la BBC ca anul trecut angajatii institutiei au facut peste 3500 de controale la diferite ansambluri rezidentiale si au fost date aproximativ 170 de amenzi.

Neregulile descoperite sunt legate si de faptul ca in acest segment al constructiilor se lucreaza foarte mult cu muncitori necalificati, subliniaza Dorina Isopescu.

“Si atunci apar segregari in partea de beton si neplaneitati in executia zidurilor din caramida”.

“O situatie deosebita a fost la un ansambu rezidential in zona orasului Oradea, unde s-a identificat nerespectarea adancimii de asezare a fundatiei”, spune Dorina Isopescu.

Inspectorii mai semnaleaza si faptul ca la unele constructii in general de mici dimensiuni a fost folosit otel-beton care nu indeplineste standradele minime pentru a putea fi utilizat in structura de rezistenta.

Totodata, Dorina Isopescu precizeaza ca numarul sanctiunilor date de institutia pe care o conduce in cursul anului 2007 a crescut cu 10% fata de 2006.

In ultimii ani, in Romania a avut loc o explozie a constructiilor, iar actul normativ initiat de Ministerul Lucrarilor Publice vine sa reglementeze mai drastic acest sector.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.