Presupusa frauda bancara din Irlanda, despre care presa straina a relatat ca ar fi pusa la cale de cetateni romani, nu exista, iar politia irlandeza a comunicat IGPR ca nu are in lucru o asemenea ancheta si ca din tara noastra nu au existat retrageri ilegale in dauna irlandezilor, informeaza NewsIn.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), Sarmizia Fetcu, a declarat, luni, pentru NewsIn, ca informatiile aparute in presa irlandeza, potrivit carora mai multi romani sunt cercetati pentru o frauda bancara de un milion de euro, nu au la baza declaratiile unor oficiali ai autoritatilor locale, ci probabil o statistica pusa la dispozitie de o organizatie care supravegheaza fraudele bancare.

"Cel mai probabil situatia prezentata de respectiva organizatie se refera la primul trimestru al anului 2008 si, printre altii, se regasesc si cetateni romani cercetati pentru fraude bancare. Politia irlandeza a comunicat ca nu detine informatii conform carora ar fi existat retrageri frauduloase din Romania in dauna cetatenilor irlandezi si, mai mult decat atat, ca nu investigheaza un asemenea caz. De altfel, plangerile inregistrate de autoritatile irlandeze pentru fraude bancare sunt cu mult mai putine in 2008 fata de anii trecuti", a afirmat Sarmizia Fetcu.

De asemenea, purtatorul de cuvant a precizat ca prejudiciul de un milion de euro vehiculat in presa irlandeza, care a fost citata luni de ziaristii romani, ar putea sa reprezinte totalul fraudelor bancare inregistrate in primul trimestru al anului 2008 de toate unitatile bancare si nu neaparat prejudiciul inregistrat in urma fraudelor cu carti de credit clonate.

Potrivit publicatiilor din Irlanda, peste un milion de euro au fost furati din trei sute de conturi ale irlandezilor. Banii ar fi fost retrasi, in martie si aprilie, cu ajutorul unor carduri clonate de la bancomate din mai multe tari europene printre care Italia, Spania si Romania.

Presa irlandeza scrie ca autorii jafului i-ar fi platit pe angajatii unor magazine si restaurante din Dublin pentru a scana cardurile. Tot angajatii respectivi ar fi aflat codurile PIN, urmarind clientii cand faceau plati cu cardul. Cea mai mare suma retrasa dintr-un singur cont se apropie de 8.000 de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.