Presedintele Comisiei juridice, deputatul PC Sergiu Andon, a precizat ieri ca deputatii vor avea in continuare acces "controlat" la dosarul Miron Mitrea, informeaza NewsIn.

Totodata, el a precizat ca deputatii juristi vor elabora si un text pe care sa se pronunte plenul.
"In eventualitatea in care plenul se hotareste sa ceara urmarire penala, atunci comisia ii ofera si un text pentru acea cerere", a mai precizat deputatul PC. "Colegii trebuie sa voteze ceva, deci ii vom oferi un text pe care sa se pronunte in privinta cererii de incepere a urmaririi penale. Daca se vor aduna 223 de voturi va fi o cerere de incepere a urmarii penale, daca vor fi mai putine voturi cererea va fi una de neincepere a urmaririi penale", a precizat pentru NewsIn deputatul PSD Florin Iordache.

Sergiu Andon a mai mentionat ca va exista si un document anexa al raportului, care va contine "imperfectiunile" constatate de deputati in mersul urmaririi penale.

Comisia juridica s-a abtinut, marti, sa recomande avizarea sau neavizarea inceperii urmaririi penale in dosarul Mitrea, lasand la latitudinea plenului sa transeze cazul, doar deputatii PD-L considerand ca exista elemente care sa motiveze demersul procurorilor anticoruptie.

Deputatii juristi au adoptat, marti, cu 20 de voturi pentru si 2 impotriva, raportul prin care cer plenului sa se pronunte pe solicitarea DNA privind inceperea urmarii penale a lui Miron Mitrea. Acesta nu face o recomandare expresa in favoarea inceperii sau neinceperii urmaririi penale, ci va cuprinde punctele de vedere ale deputatilor juristi si a celor sapte raportori.

"Fiecare raportor va face o insertie in raportul final", a precizat presedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon. "Am evitat sa incalcam principiul separatiei puterilor in stat", a explicat el motivul pentru care Comisia juridica nu a dat o recomandare explicita.

Discutiile din Comisie au relevat insa ca doar patru deputati - cei ai PD-L - considera ca exista elemente pentru avizarea inceperii urmaririi penale. In rest, reprezentantii celorlalte partide au sustinut ca este vorba de un "dosar prost facut, un dosar politic", au declarat mai multi deputati participanti la discutii.
Raportul va contine si o serie de obiectii ale deputatilor-juristi referitoare la aspecte procedurale, cum ar cel ca sesizarea a venit de la DNA, nu de la PICCJ.

Andon a subliniat ca "prin acest caracter deschis al raportului nu inseamna ca exista o nesiguranta in opinia majoritatii cu privire la calitatea materialului de urmarire penala sau cu privire la presupusa vinovatie a deputatului". "Va depinde de plen daca se voteaza inceperea urmaririi penale sau neinceperea urmaririi penale. Noi am propus elemente de legalitate si constitutionalitate (...) Comisia juridica a spalat niste raporturi incerte din cadrul Parchetului si cele cel putin nepotrivite legate de modul in care a sesizat Camera Deputatilor", a explicat deputatul PC.

El precizat ca raportul va fi elaborat "cat de curand, la ordinul zecilor de ore", prima etapa fiind realizarea stenogramei discutiilor.

Pentru avizarea inceperii urmaririi penale este nevoie de doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.