Cotidianul Financial Times publica luni un drept la replica al lui Adrian Nastase, referitor la un articol de la inceputul lunii mai despre procesul intentat statului roman la Washington de compania britanica EDF, in care este implicat fostul premier roman.

Intr-o scrisoare adresata cotidianului, Nastase spune ca articolul FT intitulat "Romania se confrunta cu un proces de coruptie de 100 de milioane de dolari" din editia din 2 mai contine acuzatii serioase la adresa unor membri ai cabinetului sau, care l-au socat si consternat. Nastase spune ca se indoieste de autenticitatea inregistrarii despre care scrie cotidianul britanic, dar ca va lasa aceasta apreciere pe seama instantelor abilitate.

"As vrea sa clarific insa o data pentru totdeauna ca nu sunt la curent cu niciun act ilegal al guvernului roman sau al unor membri ai vreunei institutii guvernamentale, comis in legatura cu compania Eastern Duty Free" (EDF), se arata in scrisoarea lui Adrian Nastase, publicata integral si fara comentarii de FT.

Nastase neaga ca guvernul sau ar fi adoptat o ordonanta de urgenta pentru a anula contracte sau interzice temporar comertul duty-free si pentru a acorda EDF contracte cu anumite companii romanesti. Guvernul Romaniei a adoptat intr-adevar o ordonanta de urgenta in septembrie 2002, la cateva luni dupa ce contractul EDF cu aeroportul Otopeni expirase, si care se referea la contrabanda, evaziune fiscala si alte activitati ilegale din magazinele duty-free. Ordonanta avea scopul de a armoniza legislatia romaneasca cu cea europeana, precizeaza fostul prim-ministru.

Scrisoarea lui Adrian Nastase mai arata ca EDF a obtinut contracte la inceputul anilor '90, in urma unei proceduri lipsite de transparenta. Dupa expirarea contractului de 10 ani, spatiile comerciale folosite anterior de EDF au fost scoase la licitatie de aeroport si obtinute de mai multe companii.

Remarcand "referinte copioase la activitatea DNA" in articolul FT, Nastase subliniaza ca aceasta institutie a fost creata de guvern prin ordonanta de urgenta in timpul mandatului sau, ca rezultat al angajamentului sau personal si al guvernului sau de a combate coruptia. Fostul sef de guvern subliniaza si ca initiativele procurilor impotriva sa in timpul mandatului Monicai Macovei au fost respinse de Curtea Constitutionala.

Articolul la care se refera Adrian Nastase anunta ca o companie britanica da in judecata statul roman pentru un caz de coruptie la nivel inalt care i-a cauzat un prejudiciu de 100 de milioane de dolari si in care este implicat un fost prim-ministru. Este vorba despre niste contracte de concesiune in regim de duty-free pentru aeroportul Henri Coanda si linia aeriana TAROM, continua cotidianul, mentionand existenta unei casete audio in care firmei i s-ar cere mita in valoare de 2,5 milioane de dolari.

Cazul, care ar urma sa fie audiat in acest an la tribunalul international de la Washington, va fi una dintre rarele ocazii de a scoate in evidenta lumea uneori obscura a contractelor din sectorul public al Romaniei si a institutiilor juridice, comenta Financial Times.

Compania Eastern Duty Free (EDF), un operator duty-free cu sediul in Marea Britanie, care are afaceri in Laos, Vietnam si Filipine, a intentat o actiune juridica impotriva statului roman la Centrul International pentru Reglementarea Disputelor legate de Investitii (ICSID), o institutie de arbitraj a Bancii Mondiale. Compania cere daune de 100 de milioane de dolari (75 de milioane de euro) pentru pierderea a doua contracte de vanzari in regim duty-free pe aeroportul international Bucuresti Otopeni si pe linia aeriana nationala TAROM.

EDF sustine ca in 2001-2002 a fost abordata de oficiali care lucrau pentru premierul din acea perioada, Adrian Nastase, care au cerut mita de 2,5 milioane de dolari pentru a pastra contractele pe care firma le castigase initial in 1992 si 1996, scria Financial Times. Compania sustine ca a refuzat sa plateasca mita si din acest motiv a fost fortata sa iasa din afacere. Guvernul Nastase a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a anulat contractele, a anulat temporar comertul in regim duty-free, iar ulterior a acordat contractele pe care le detinea EDF unor firme romanesti.

Rick Weil, manager la EDF, spune ca a venit la Bucuresti in august 2001 pentru a se intalni cu Sorin Tesu, fostul sef de cabinet al lui Nastase. "Tesu mi-a spus ca se intalneste cu mine in numele sefului sau", a afirmat Rick Weil in declaratia pe care a facut-o la DNA in 2006, scrie Financial Times. "Mi-a explicat ca are vesti bune despre cum as putea asigura continuarea afacerii EDF in Romania. A spus ca ceilalti au contribuit cu 2,5 milioane de dolari la campania premierului Nastase, bani pentru care li s-a promis afacerea duty-free de pe aeroportul Otopeni. Totusi, acesti bani li se puteau inapoia, daca eu ii plateam 2,5 milioane de dolari lui Tesu pentru seful sau", a declarat Weil la DNA. EDF a refuzat sa plateasca, ceea ce a dus la un impas, explica Financial Times.

Doua luni mai tarziu, la 20 octombrie, Marco Katz, pe atunci unul dintre directorii EDF, spune ca a vizitat-o pe consiliera lui Nastase, Liana Iacob, in incercarea e a gasi modalitati de rezolvare a problemei.

Intr-o inregistrare audio pe care EDF sustine ca a fost facuta la acea intrevedere si despre care s-a aflat recent, Iacob ii spune lui Katz in limba romana: "Am fost la guvern, era sedinta de guvern si am avut cu el (Sorin Tesu - n.r.) o discutie si i-am cerut sa nu se mai bage in chestiunea asta si i-am spus: 'Ma lasi pe mine sa rezolv problema asta? Iti promit ca iti voi da si tie bani, dar nu asa cum vrei tu sa procedezi.

Banii vor merge direct la premier in proportie de 95 la suta si aia 5 la suta care raman ti-i dau tie. Dar nu se poate asa cum vrei tu, cu astfel de chestii - Stiti, nu vor sa dea banii. Nu vor sa dea.' Si i-am cerut sa ma lase sa rezolv eu treaba, sa nu se mai bage in niciun fel in chestiunea asta, ca o sa discut eu (cuvinte care lipsesc in transcript), ca o sa...".

In finalul inregistrarii, Iacob solicita din nou mita ca solutie pentru problemele EDF: "Eu stiu foarte clar ca fara bani asta nu se va face. Da? Pentru ca eu v-am zis de la inceput si va repet: ei au luat niste bani acolo". EDF, explica FT, spune ca interlocutoarea lui Katz se referea la presupusa suma de 2,5 milioane de dolari care trebuia inapoiata unui contributor la campania electorala care platise suma pentru a prelua contractele EDF. Acest contributor al campaniei nu s-a numarat printre companiile care au preluat ulterior contractele EDF, precizeaza FT.
Caseta va fi prezentata la tribunalul de la Washington, mai scrie cotidianul britanic.

Intr-o declaratie la DNA facuta in 2006, Liana Iacob a admis ca s-a intalnit cu Katz la domiciliul ei, in toamna anului 2001, dar a contestat versiunea prezentata de omul de afaceri in privinta conversatiei avute, potrivit FT. "Dl. Katz a venit acasa la mine neinvitat, fara ca eu sa-i fi dat adresa, ceea ce mi-a displacut...Niciodata nu i-am cerut bani dlui. Katz si nici nu am primit nimic de la el", a declarat Iacob.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.