Deputatul PSD Eugen Nicolicea, finul lui Mitrea, ii va analiza dosarul. Presedintele Comisiei sugereaza ca verdictul va fi neinceperea urmaririi penale.

Subcomisia de ancheta care analizeaza dosarul lui Miron Mitrea il are in componenta pe finul acestuia, deputatul PSD Eugen Nicolicea, care a participat ieri nestingherit la sedinta forului, pe post de "suplinitor" al reprezentantului oficial al partidului, Florin Iordache.

Nicolicea a intrat in comisie pe usa din dos, in conditiile in care Florin Iordache "avea nevoie de un inlocuitor", iar el era "in zona", potrivit propriilor explicatii. La finalul lucrarilor, pesedistul a sustinut ca studiul dosarului nasului sau a fost un proces "plictisitor", mai ales ca el nu este jurist de meserie.

Acces facil la propriile dosare

Cu toate acestea, Nicolicea si-a justificat prezenta in for prin calitatea de deputat. "Daca nu as fi participat, as fi taraganat lucrul comisiei", s-a laudat parlamentarul, la Realitatea TV.

Mai multi membri ai subcomisiei au sustinut la unison ca Miron Mitrea si Adrian Nastase pot accesa propriile dosare in calitate de deputati, daca fac o cerere scrisa, care este apoi aprobata de Comisia juridica. Ei au contrazis astfel declaratiile presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care daduse asigurari ca acestia nu vor vedea documentele ce ii vizeaza. Sefului Comisiei Juridice, Sergiu Andon (PC) a explicat ca Mitrea si Nastase pot face cereri numai in masura in care vor sa voteze in plen avizul de incepere sau neincepere a urmaririi penale in propriul lor caz, neexistand temei legal pentru a exclude din start o astfel de solicitare. Paradoxal, Andon a admis ca, potrivit Codului de procedura penala, persoana suspectata isi poate vedea dosarul doar la finalul anchetei, inainte de a fi trimisa in judecata, insa a declarat ca, in conditiile procedurii create, deputatii au mai multe drepturi.

Desi forul nu se afla la prima sedinta, cei sapte membri s-au contrazis in privinta rolului pe care il are ancheta in desfasurare. Peremistul Lucian Bolcas a apreciat ca misiunea este de a "filtra" documentele ce vizeaza urmarirea penala pentru a depista daca exista sau nu ingerinte politice si pentru a le inlatura. Potrivit lui Sergiu Andon insa, comisia trebuie doar sa elaboreze un raport care sa faca legatura intre documentele de la Parchet si probele atasate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.