Programul Promocult a anuntat de curand 32 de proiecte culturale carora li se vor acorda 4.600.000 de lei. Unii membri ai juriilor critica lista finala de finantare, iar Ministerul Culturii nu stie pe ce a dat banii.

Lista proiectelor culturale castigatoare la editia din acest an a Promocult - Programul de promovare a artei contemporane romanesti in Uniunea Europeana - a fost publicata pe site-ul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC). Cele 32 de proiecte din aproape toate domeniile - arte vizuale, cultura scrisa, film, muzica si teatru - alese de juriile fiecarei specializari in parte urmeaza sa primeasca finantari in valoare totala de 4.600.000 de lei.

Problema intervine insa in momentul in care titlurile acestor proiecte - al caror scop este acela de a „promova arta contemporana in Uniunea Europeana“ - au rezonante care nu trimit nici la elementul contemporan, nici la cel european.

De pilda, la sectiunea de muzica, Fundatia Marconi pentru Comunicare, Relatii Publice si Educatie a obtinut 196.955 de lei pentru proiectul „Drumul-Mitul Jertfei“, Asociatia Pro Familia - 291.967 de lei pentru „Callatis Euro Tour-Balade din Carpati“, iar Asociatia Eroika, pentru un proiect de arte vizuale intitulat „Epoca de aur pentru copii Suedia“, 175.361 de lei.

Secretarul de stat Demeter Andras a declarat pentru Cotidianul ca inca nu poate comunica detalii despre aceste proiecte: „Ma gandesc daca in faza actuala, cand se fac contestatiile, nu stiu daca e momentul. Sigur ca pentru cei interesati, dupa aceea, o sa comunicam niste sinopsisuri ale proiectelor castigatoare“, a mai spus secretarul de stat.

Demeter Andras a adaugat ca oferirea acestor informatii nu intra in atributiile MCC, al carui rol in derularea Programului Promocult a fost cu totul altul: „Eu nu cunosc proiectele respective deloc. Nu stiu nici un aplicant, nu stiu decat procedurile pe care le-am facut noi si in rest, de la primirea acestor proiecte, s-a ocupat o institutie, Administratia Fondului Cultural National. Noi am primit rezultatele, le-am afisat pe site si trebuie sa le aprobam prin ordinul ministrului“, a mai declarat secretarul de stat, precizand ca solutia cea mai buna „ar fi sa-i contactati dumneavoastra pe cei care au depus proiectele si sa-i intrebati“.

Contactat telefonic, muzicianul Dan Dediu, membru al comisiei de jurizare la sectiunea de proiecte muzicale, nu a putut spune nimic nici despre proiectul „Drumul-Mitul Jertfei“, nici despre „Callatis Euro Tour-Balade din Carpati“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.