In plina campanie electorala, intr-un interviu acordat RRA, Basescu a lansat acuzatii atat asupra parlamentarilor, Curtii Constitutionale, cat si adversarilor sai politici, Ion Iliescu, Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu. Care, absolut intamplator, sunt si adversarii PD-L in campania electorala ce abia a inceput.

"Iliescu, specialist in lovituri de stat"

Presedintele Traian Basescu l-a numit, in interviul acordat postului public de radio, pe Ion Iliescu "specialist in lovituri de stat". seful statului a explicat motivul supararii sale: presedintele de onoare al PSD a negociat anul trecut cu premierul Tariceanu suspendarea sa din functie si eliminarea democratilor de la guvernare, garantandu-se in schimb sustinerea premierului pana la sfarsitul mandatului. "A fost unul din obiectivele domnului Iliescu, de altfel specialist in lovituri de stat. Ce s-a intamplat in Parlament pe 19 aprilie anul trecut a fost o lovitura de stat cu aspect democratic. Deci aceasta intelegere a facut foarte mult rau romanilor, si acest mult rau inseamna blocarea modernizarii statului", a spus seful statului. "La un moment dat, domnul Tariceanu, domnul Iliescu, domnul Geoana au avut o alta optiune si obiectivul lor era inlocuirea unui presedinte care le spunea in fata, cum le spun si acum, ca sunt partea ticalosita a sistemului politic", a declarat Basescu, citat de Romania Libera.

"Nastase a recurs la tertipuri ca sa nu ajunga la procurori"

Despre Adrian Nastase, presedintele Basescu a spus ca acesta a aplicat, prin avocati, toate tertipurile pentru a nu ajunge in fata procurorilor si a precizat ca, din cate stie, nimeni nu vrea sa il perchezitioneze sau aresteze pe fostul premier, procurorii dorind doar sa ii ia acestuia o declaratie.

"Ceea ce se intampla in cazul demnitarilor arata lipsa de vointa politica in aplicarea principiului constitutional potrivit caruia nimeni nu este mai presus de lege", a mai spus Basescu.

"CC a ramas o pavaza pentru parlamentarii suspectati de a fi infractori"

Potrivit Curierul National, Presedintele Traian Basescu a mai declarat, referindu-se la decizia Curtii Constitutionale privind necesitatea avizului Legislativului in cazul anchetarii parlamentarilor, ca CC a ramas o pavaza de nadejde pentru parlamentarii suspectati a fi infractori. Potrivit lui Basescu, in cazul parlamentarilor, potrivit Constitutiei, este nevoie de avizul Parlamentului doar in cazul arestarii sau perchezitionarii acestora.

"Iata ca parlamentarii sunt mai presus de lege, nu li se poate intampla nimic, si aici responsabilitatile Curtii Constitutionale, ale instantelor sunt majore si ele sunt parte a procesului de tergiversare a aplicarii legii pentru toti cetatenii Romaniei. Ceea ce se intampla in cazul demnitarilor arata lipsa de vointa politica in aplicarea principiului constitutional potrivit caruia nimeni nu este mai presus de lege", a mentionat Basescu.

"Ambasadorul in Polonia sa vina acasa si sa termine cu diplomatia"

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca ambasadorul roman in Polonia nu i-a semnalat in rapoartele lunare cazul Crulic si ca va solicita ca acest diplomat "sa vina acasa si sa termine cu diplomatia", conform Mediafax. Presedintele a explicat ca masurile luate de ministrul de Externe, Lazar Comanescu, in cazul ambasadorului Romaniei la Varsovia sunt o "copilarie". El a amintit ca a cerut diplomatilor romani anul trecut sa ii raporteze lunar situatia si problemele comunitatilor de romani. Basescu a precizat ca ambasadorul in Polonia nu i-a raportat cazul Crulic, incalcand astfel un ordin al sefului statului, pe care, potrivit legii, il reprezinta. "Voi face solicitarea ca acest ambasador sa vina acasa si sa termine cu diplomatia", a adaugat seful statului.

"Inceputul campaniei imi da senzatia de blat"

„Campania, cat am vazut din ea, pare ca o cursa de 100 de metri plat, iar cei care alearga spun «Hai sa trecem linia odata toti», facand calculul ca vor lua votul partidelor lor. (...) Daca se va merge pe non combat, lumea nu va veni la vot“, a spus Basescu, citat de Gardianul.

Potrivit acestuia, senzatia de non combat denota ori intelegeri deja facute intre policitieni, ori teama candidatilor de a-si reprosa reciproc „realitati din trecutul lor“

Seful statului a acuzat blatul si negocierile de culise, fara insa a face vreo nominalizare. „Uneori ai senzatia ca cei fara sanse au inceput deja sa-si negocieze cu prezumtivul castigator: «Uite, eu te laud, esti baiat bun si... Dar, dupa ce castigi, vreau si eu nu stiu ce in consiliu, vreau un teren...»“, a spus Basescu.

La fel de critic s-a arat si cu sprijinirea independentului Sorin Oprescu de catre o parte a PSD. „Partide neserioase, cu cate doi candidati, unul independent, altul oficial, il sustin mai mult pe independent decat pe oficial. Tipul acesta de joc arata neseriozitate si dispret fata de romani“, a comentat el, dupa cum informeaza EVZ.

Din pozitia de outsider, Basescu a dat si sfaturi, dar si sugestii de vot. „Macar nu va laudati, fratilor“, le-a transmis el candidatilor, dandu-le ca exemplu „competitia fara menajamente din SUA, intre Obama si Clinton“.

In acest context al „aranjamentelor“, Basescu le-a sugerat romanilor „sa fie foarte atenti cui dau puterea locala“ si sa aleaga „oameni care in spatele lor au ceva, au realizari“.

Iesirea la rampa a sefului statului in plina campanie electorala nu este intamplatoare, semnalele date de sondajele interne ale partidelor din ultimele zile indicand o scadere in preferintele electoratului a candidatului PD-L pentru Primaria Capitalei, Vasile Blaga.

In perspectiva schimbarii puterii dupa alegeri, presedintele si-a readus la zi si intentiile de a negocia modificarea Constitutiei. Noua sa solutie ar fi diagnosticarea actualei Legi fundamentale de o comisie „de specialisti recunoscuti public“, pe modelul celor infiintate deja pe langa Cotroceni. Potrivit planurilor lui Basescu, raportul noii comisii ar urma sa fie subiect de dezbatere publica „chiar la sfarsitul acestui an“.

Politicienii raspund

Atatat de Traian Basescu in punctul sau sensibil, cel al „loviturii de stat”, desi nu despre "acea lovitura de stat" vorbea Presedintele, Ion Iliescu a sarit ca ars: „Ce lovitura de stat am dat eu?! Numai oameni care n-au nimic in minte pot sa confunde o revolutie cu o lovitura de stat. Mai e statul de azi totuna cu statul lui Ceausescu?!” Socotind declaratia lui Traian Basescu „o aberatie” a unui om care a dezvoltat o „obsesie maladiva” pentru persoana sa, Ion Iliescu i-a recomandat presedintelui s-o lase mai moale: „A mai avut careva aceasta obsesie maladiva, un alt sef de stat si se stie cum a sfarsit”, a declarat Iliescu, citat de Gandul. Venita din partea co-regizorului aparentei de proces organizate Ceausestilor, declaratia pare o amenintare.

In privinta negocierilor cu premierul Tariceanu, Iliescu a sustinut ca este vorba de o "aberatie", precizand ca s-a intalnit cu acesta doar de doua ori in mandatulacestuia. "De unde sa stie domnul Basescu ca eu negociez cu domnul Tariceanu?", a intrebat Iliescu.

Intrebat daca a complotat cu Ion Iliescu, premierul Tariceanu s-a declarat "ingrozit" de faptul ca presedintele Basescu, de la care asteapta o mai mare responsabilitate, n-ar cunoaste semnificatia cuvintelor pe care le rosteste. "Vad ca ii ies vorbele precum porumbeii. Mi se pare practic inadmisibil un astfel de comportament", a spus Tariceanu. Daca Iliescu vorbea despre doua intalniri negand trocul despre care vorbea Basescu, premierul nu a respins ideea unei intelegeri cu Ion Iliescu, evitand sa raspunda direct.

Adrian Nastase, lovit si el de Basescu in punctul sau sensibil, cel al dosarelor DNA, a raspuns cu aceeasi lovitura: „Presedintele penal Traian Mihaileanu face tot felul de declaratii aberante. In primul rand, toti procurorii sunt in slujba lui impreuna cu prietena din Romania a lui Franco Frattini, care a tot schimbat legile impotriva Constitutiei si a incercat sa-i bage la puscarie pe toti adversarii lui Basescu“. Ingrijorat ca, sub Traian Basescu, “intram intr-o zona a totalitarismului”, Adrian Nastase a prorocit ca, in curand, “si Daniel de la Patriarhie” se va trezi ca “va avea probleme” din cauza presedintelui mult prea jucator.

Solicitat de Adevarul sa comenteze declaratia conform careia Constitutia Romaniei ar fi fost redactata conform intereselor tandemurilor Roman - Iliescu, fostul prim-ministru Petre Roman s-a aratat mirat: "S-a bucurat din plin de tandemul Iliescu - Roman. A fost de cinci ori numit ministru al transporturilor de catre Roman. I-a placut foarte tare".

Roman considera insa ca atacul sefului statului la adresa Curtii Constitutionale este "urat si nepotrivit", in conditiile in care aceeasi Curte, in aceeasi formula cu aceeasi oameni era laudata, cand a dat decizii favorabile presedintelui. Interpretarea suspendarii ca o incercare de lovitura de stat, de catre presedintele Traian Basescu arata, in opinia lui Petre Roman, "intentia lui de a se sustrage continuu oricarei autoritati publice", si in mod clar "o tendinta autoritara". Presedintele nu se ocupa de problemele reale ale cetatenilor, a spus Roman: preturile alimentelor, ale energiei, sistemul energetic, creditul ipotecar. "Scopul sau este sa fie in centrul atentiei", a conchis el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.