Generalul Stanculescu se apara cu documente clasificate chiar de el.

Generalul in rezerva Victor Stanculescu a depus la dosarul Revolutiei de la Timisoara mai multe documente declasificate care demonstreaza, in viziunea aparatorilor sai, ca, in urma cu 19 ani, la Revolutie au participat persoane neidentificate, dotate cu echipamente de lupta sofisticate.

Personajele misterioase, impreuna cu fosti ofiteri USLA, ar fi tras in demonstranti. Conform avocatilor, persoanele neidentificate ar fi folosit armament diferit de cel al soldatilor Ministerului Apararii, fapt ce rezulta din declasificarea jurnalelor de lupta ale Ministerului Apararii. Cel care ar fi solicitat desecretizarea ar fi chiar Victor Stanculescu, pentru a demonstra ca nu se poate stabili clar cine e de vina pentru faptele petrecute la Timisoara.

Procurorul Dan Voinea, cel care s-a ocupat ani de zile de dosarele Revolutiei, spune ca nu a intalnit niciodata un strain implicat in reprimarea demonstrantilor de la Timisoara. "Avocatii pot sa spuna ca au fost si martieni la Timisoara… Ne prostituam cu succes in aceasta poveste. Nu avem nici un document, nici un martor din depozitia caruia sa rezulte ca au existat straini care au deschis focul in 17 decembrie la Timisoara. De victime nu intreaba nimeni nimic si luam apararea infractorilor", ne-a declarat Dan Voinea. Procurorul mai sustine ca jurnalele actiunilor de lupta s-au intocmit ulterior evenimentelor si, cel mai probabil, au fost clasificate chiar de generalul Stanculescu, ultimul ministru al Apararii numit de Nicolae Ceausescu. "Cu siguranta, tragatorii nu au fost straini. Este o incercare de mistificare", completeaza magistratul.

Aparatorul victimelor de la Timisoara sustine ca a cerut aceste documente (depuse ieri de partea adversa) de nenumarate ori, dar judecatorii nu le-au considerat necesare pentru elucidarea acestui dosar. "Dupa ce au fost acceptate, am solicitat actul prin care au fost desecretizate aceste jurnale de lupta. Se pune problema: cine le-a secretizat in 1990, cand Ceausescu era mort, si din ordinul cui au fost desecretizate acum? La aceste acte nu a avut acces nici Parchetul, lucru care mi se pare foarte grav", ne-a declarat avocata Liliana Poenaru.

In urma macelului din decembrie 1989, au rezultat 72 de morti si 253 de raniti grav.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.