Organizatia Reporteri fara Frontiere a publicat, in premiera, cu ocazia Zilei mondiale a Libertatii presei, o ancheta privind violentele comise asupra jurnalistilor din mai multe state europene, inclusiv Romania, unde acestea se produc cel putin o data pe luna.

In legatura cu acest subiect, si Freedom House a facut un studiu care a relevat ca presa romaneasca este calificata drept partial libera.

Potrivit raportului RSF, in cadrul UE, libertatea presei este o realitate, neexistand asasinate sau arestari la ordinele statului, iar cenzura oficiala a disparut. Totusi, amenintari lansate la adresa jurnalistilor, tentativele de asasinat de catre grupuri private, agresiunile si intimidarile la adresa familiilor jurnalistilor se fac resimtite, mai nou, si in spatiul european. In Romania, dupa cum subliniaza raportul, aproape in fiecare luna organizatiile locale de aparare a libertatii presei inregistreaza un caz de agresiune asupra unui jurnalist. Un astfel de exemplu il constituie jurnalistul Mihai Braha, care a fost agresat in orasul Marasesti, unde i-a fost taiata urechea cu un cutter.

Nici in Danemarca lucrurile nu sunt mai roz, deoarece potrivit studiului, jurnalistii si caricaturistii sunt amenintati in numele religiei musulmane de islamistii fundamentalisti, iar in Spania, organizatia terorista ETA continua sa faca presiuni asupra ziaristilor, unii dintre acestia din urma fiind obligati sa lucreze sub protectia politiei in tara Bascilor.

In Franta, in suburbiile marilor orase, ziaristii se confrunta cu o serie de riscuri, intre care furturi insotite adesea de agresiuni. In Italia, oamenii de presa care denunta activitatile criminale ale Mafiei se expun unor represalii dure, cum ar fi tentative de asasinat, agresiuni si amenitari, in special in Sicilia si Calabria.

Irlanda de Nord este tara unde delincventii, adeseori provenind din gruparile paramilitare loiale protestantilor, ii ameninta pe jurnalistii care desfasoara anchete asupra activitatii lor. Potrivit raportului, violente impotriva jurnalistilor au fost semnalate, comise in cursul ultimilor ani, si in Suedia, Bulgaria, Ungaria, Cehia si Cipru.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.