Ministrul de interne, Cristian David, a declarat la BBC ca ministerul de interne nu poate corecta eventualele lipsuri legislative care ar face ca interventia politiei in cazurile de comportament anti-social sa fie ineficienta.

Anterior, vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor, comisarul Marin Gruia, a atras atentia ca lipsa de reactie a sefilor Politiei fata revendicarile politistilor de rand are consecinte profund negative asupra sigurantei cetatenilor.

Un posibil exemplu ar fi situatia de la Craiova unde se petrec din ce in ce mai des incidente violente, cu folosirea armelor de foc.

Ministrul de interne, Cristian David, declara ca Sindicatul National al Politistilor nu ar trebui sa fie preocupat de schimbarea reglementarilor legale si ca daca e nevoie de corectii acestea trebuie sa fie aduse in discutie de Corpul National al Politistilor.

Acesta este organismul autorizat, subliniaza ministrul de interne, sa se pronunte asupra chestiunilor profesionale.

Sindicatul, a explicat la BBC, Cristian David, sa se ocupe de chestiuni punctuale precum salarizarea.

Probleme de formulare

In ceea ce priveste o eventuala reevaluare a legii in sensul ca cei care primesc amenzi sa fie si obligati sa le si plateasca, Cristian David, da de inteles ca aceasta chestiune nu este de natura a afecta calitatea muncii politistilor:
„Daca amenzile se platesc la Administratiile Financiare sau la alte institutii care nu tin de minister, eu zic ca este mai putin la indemana ministerului sa corecteze chestiunea aceasta.”

„Cred ca e mai mult asa o exprimare discutabila daca o contraventie sanctionata cu amenda inseamna ca ii rade infractorul in nas, pentru ca e o contraventie si nu-i o infractiune de la bun inceput. Nu cred ca asta este impedimentul major al aplicarii legii de catre politisti.” A spus ministrul de interne, Cristian David

Una dintre revendicarile exprimate recent de Sindicatul National al Politistilor la un miting de protest la Bucuresti este modificarea prevederilor legale privind ultrajul - adica actele injurioase sau violente la adresa politistilor.

Ei doresc sa fie aparati de lege in momentul in care trebuie sa impiedice un scandal oarecare sau adevarate batai de strada, asociate cu focuri de arma, cum s-a intamplat recent, in mai multe randuri, la Craiova.

Lege 'ineficienta'

Vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor, comisarul Marin Gruia a declarat la BBC ca multe dintre problemele cu care se confrunta politistii de rand nu au ajuns mult timp la urechile ministrului din cauza citez "unor persoane cu functii de conducere cu mentalitate de dinainte de 1989".

„Legea din 1991 privind faptele de tulburare a ordinii si linistii publice nu mai are nici o eficienta.” spune Marin Gruia.

El da ca exemplu situatia in care anumite persoane sunt sanctionate cu amenda pentru tulburarea ordinii publice.

Persoanele respective nu platesc amenda si nimeni nu le trage la raspundere. Dimpotriva, a doua zi, politistul este confruntat cu aceeasi persoana care il ataca din nou pe strada.

In acest caz, domnul Gruia concluzioneaza: „Adica eu, ca politist, om al legii, ma vad pus in situatia sa intervin, singur, si ... cum se spune....'trebuie sa ma orientez'. Sunt foarte multi sefi care spun....n-ai stiut sa te orientezi..."

Sindicatul National al Politistilor si al Personalului Contractual are in jur de 45 de mii de membrii din cei 75 de mii de angajati ai Politiei in intreaga tara.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.