Ministerul Justitiei propune o noua categorie de magistrati, care sa verifice dosarele trimise de procurori inainte de a incepe procesul, pentru a se asigura ca anchetele sunt complete.

Aceasta masura este inclusa in noul Cod de Procedura Penala, aflat in dezbatere publica.
Secretarul de stat de la Ministerul Justitiei, Katalin Kibedi, a explicat la BBC ca noua categorie de magistrati, numiti "de camera preliminara", ar urma sa functioneze ca un filtru.

Dosarele intocmite de procurori ar ajunge mai intai la ei, magistratii urmand sa verifice daca sunt toate documentele, daca instanta respectiva are competenta de a judeca dosarul in cauza si daca exista suficiente probe la dosar.

Asta ar duce - spune Katalin Kibedi - la investigatii mai responsabile si ar usura sarcina judecatorilor.
"In masura in care in momentul investigarii au existat obiectii de care nu s-a tinut cont, judecatorul de camera preliminara poate sa vina si sa spuna ca aceasta proba s-a administrat cu incalcarea regulilor si atunci ea sa nu fie inregistrata"

Katalin Kibedi precizeaza ca dosarele ar urma sa stea in aceasta instanta intermediara cel mult 30 de zile.

Propunerea Ministerului Justitiei vine in conditiile in care unul din principalele reprosuri facute justitiei din Romania este tergiversarea dosarelor.

Aceasta problema este evidentiata in rapoartele expertilor Uniunii Europene, ale organizatiilor neguvernamentale, si mai ales perceptia cetatenilor care sunt nevoiti sa ajunga in instanta.

Procurorii sustin ideea

Ideea infiintarii unui filtru intre procurori si instante este agreata si de reprezentantii procurorilor.
Octavian Ojog, membru in Consiliul Director al Asociatiei Procurorilor, nu crede insa ca scopul asa-numitei camere preliminare ar fi sa corecteze eventualele greseli ale procurorilor in intocmirea dosarelor:
"Nu exista un text care sa reglementeze cate probe iti trebuie pentru o anumita invinuire. Si in momentul in care exista un anumit subiectivism al aprecierii, atunci niciodata nu te potrivesti cu parerea judecatorului, care este singurul in masura sa spuna daca este bun sau nu dosarul."

"Un asemenea filtru ar pune insa de acord unele pareri diferite pe aceeasi cauza" a spus Octavian Ojog
Anul trecut, extrem de multe dosare s-au intors la procurori pentru refacerea urmaririi penale. Printre ele si deja bine-cunoscutele dosare de mare coruptie in care sunt implicati oameni politici.

Au fost cazuri in care dosarele au ajuns la instante obisnuite, desi ar fi trebuit in fapt sa ajunga la Directia Nationala Anticoruptie si invers.

Alte dosare nu aveau documentele obligatorii, precum cererea de sesizare a instantei sau banale procese-verbale, sau pur si simplu lipseau anumite avize.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.