Actul normativ care a modificat Legea nr.115/1999 privind responsabilitatea ministeriala a fost adoptat cu incalcarea normelor constitutionale referitoare la procedura de legiferare si anume a principiului constitutional al bicameralismului Parlamentului, precum si al competentelor stabilite pentru cele doua Camere, se arata in motivarea deciziei din 22 aprilie a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), prin care modificarile aduse legii raspunderii ministeriale au fost declarate neconstitutionale.

"Curtea constata ca varianta legii adoptata de Camera Deputatilor se indeparteaza de la obiectul avut in vedere de initiatorul sau, si anume ca dispozitiile procedurale privind urmarirea penala si judecarea membrilor Guvernului sa fie aplicate si fostilor membri, pentru infractiunile savarsite in exercitiul functiei lor", au explicat judecatorii Curtii.

In motivare, CCR arata ca, prin modificarile aduse, Camera Deputatilor a mai reglementat o alta problema, si anume procedura de urmat in cazul urmaririi penale a membrilor si fostilor membri ai Guvernului care au si calitatea de deputat sau de senator.

"Curtea constata ca aceste modificari semnificative, de substanta, nu au fost niciodata si in nicio forma, puse in dezbaterea Senatului, care a fost prima Camera sesizata. Pe de alta parte, asupra acestei reglementari, Curtea Constitutionala s-a pronuntat prin decizia din 10 martie", se mentioneaza in motivare.

De asemenea, judecatorii subliniaza ca "dezbaterea parlamentara a unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative nu poate face abstractie de evaluarea acesteia in plenul celor doua Camere ale Parlamentului nostru bicameral".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.