Bulgaria invita Romania sa dicute depre o posibila impartire a costurilor de exploatare a avioanelor militare multirol pe care cele doua tari vor sa le cumpere.

Declaratia fost facuta la BBC de minstrul Apararii Teodor Melescanu, care precizeaza ca a primit recent de la omologul sau de la Sofia o scrisoare in acest sens.

Autoritatile de la Bucuresti intentioneaza sa achizitioneze 48 de avioane multirol.

Ideea impartirii intre cele doua tari a costurilor privind formarea pilotilor, intretinerea si exploatarea avioanelor este una mai veche: ea fusese lansata la o intalnire dintre ministrii Aparari de la Bucuresti si Sofia.

Acum Tedor Melescanu spune in interviul acordat BBC ca omologul sau bulgar ar dori sa discute in detaliu despre acest subiect.

Oficialul roman precizeaza insa ca o astfel de impartire a costurilor de intretinere pentru avioanele multirol ar fi posibila doar in cazul in care cele doua tari decid sa cumpere acelasi tip de aparat de zbor.

"In loc sa ne facem fiecare un centru de formare a pilotilor, sa cumparam un simulator, sa ne facem fiecare cate un centru de mentenenta si reparatii, mie mi s-a parut firesc sa analizam posibilitatea de a imparti si de a injumatati costurile".

"Bulgarii pot sa preia formarea pilotilor si sa achizitioneze tot ceea ce tine de simulatoare, asistenta medicala, iar noi putem prelua foarte bine toata partea de reparatii si intretineri, pentru ca dispunem de o asemenea baza - sau invers", spune Teodor Melescanu la BBC.

Ministrul Apararii declara ca exista patru tipuri de avioane multirol care ar corespunde cerintelor specialistilor militari romani: aparatele americane F16 produse de Lockheed Martin, avioanele Gripen ale firmei suedeze SAAB, aparatele Eurofighter construite de un concern european si avioanele Rafale ale companiei franceze Dassault.

Romania trebuie sa aleaga una dintre aceste oferte, deoarece incepand cu 2010 expira resursa de zbor a aparatelor MIG 21 Lancer aflate acum in dotarea armatei.

Potrivit lui Teodor Melescanu, in momentul de fata sunt evaluate costurile achizitiei, iar analiza comparativa intre oferte ar putea fi gata in maxim doua luni.

Dupa aceea dcoumentul va ajunge in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

In viziunea lui Teodor Melescanu contractul de achizitie al avioanelor ar trebui sa treaca si prin Parlament.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.