Cu stingerea din viata a acad. Dan Grigorescu, pe 15 aprilie, Academia Romana pierde pe unul dintre cei mai distinsi dintre membrii sai, care si-a onorat titlul cu o exemplara exigenta si responsabilitate pentru cuvantul scris sau rostit, anunta NewsIn.

Nascut in 1931, academicianul Dan Grigorescu a urmat cursurile Facultatii de Filologie (Sectia de limbi romanico-germanice) a Universitatii din Bucuresti si, in 1969, si-a luat doctoratul in literatura comparata cu teza “Shakespeare in cultura romana moderna”. A fost redactor la Sectia clasici ai literaturii universale la Editura pentru literatura si arta, muzeograf la Muzeul de Arta, redactor sef al Sectorului de arta plastica, teatru, cinema la Editura Meridiane.

In 1962 a fost numit asistent la Catedra de Literatura universala a Facultatii de Filologie a Universitatii bucurestene, ajungand sef al Catedrei de literatura comparata. A indeplinit functiile de director al Bibliotecii Romane din New York, redactor sef al revistei “Arta”, director al Institutului de literatura “G. Calinescu” al Academiei Romane, s.a.

De timpuriu s-a consacrat studiilor istorico-literare, teoriei si istoriei artei dupa un program ale carui etape pot fi reperate lucrarile publicate de-a lungul anilor. A inceput cu monografii ale unor scriitori anglo-saxoni pentru ca apoi interesul sau sa fie orientat spre problemelor istoriei artei romanesti si universale.
Cateva dintre scrierile sale: “Trei pictori romani in Revolutia de la 1848”, “Expresionismul”, “Cubismul”, “Arta americana”, “Ion Pacea”, “Ion Gheorghiu”, Ion Salisteanu”, “Bradut Covaliu”, “Brancusi si secolul sau”, “Dictionarul avangardelor” s.a. Lucrarea “Istoria unei generatii pierdute: expresionistii” a fost premiata de Academia Romana.

A ingrijit o serie de editii: Alice Voinescu, “Intalnire cu eroi din literatura si teatru” sau Petru Comarinescu, “Kalokagathon”, opere lui Byron. Ca primul comparatist roman autor al unor studii de iconologie, Dan Grigorescu a elaborat lucrari cum sunt: “Constelatia gemenilor. Studiu de iconologie”, “Aventura imaginii”. La acestea se adauga numeroase articole si studii publicate in revistele de cultura.
In 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane si membru titular in 2004.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.