Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a constatat nul recursul promovat de procurorul Ciprian Nastasiu impotriva deciziei CSM prin care a fost sanctionat cu diminuarea pe trei luni a salariului, dupa ce a fost cercetat pentru abateri disciplinare in dosarul Omar Hayssam, relateaza NewsIn.

In urma sentintei instantei supreme, procurorul DIICOT Ciprian Nastasiu ramane cu sanctiunea data de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Inspectia judiciara a CSM a inceput, in luna ianuarie a acestui an, verificarile in cazul discutiilor dintre Omar Hayssam si procurorul Ciprian Nastasiu, dupa ce mai facuse o ancheta in privinta aceluiasi procuror tot in legatura cu dosarul sirianului. In urma primei anchete, Nastasiu a fost sanctionat cu diminuarea salariului pe trei luni. Decizia inspectorilor CSM a fost contestata de procuror.

CSM s-a sesizat din oficiu, pe 12 ianuarie, in legatura cu materialele de presa referitoare la interceptarile telefonice in dosarul Omar Hayssam si, in consecinta, a dispus ca Inspectia Judiciara sa efectueze verificarile necesare.

"Potrivit Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, Consiliul Superior al Magistraturii are dreptul si obligatia de a se sesiza si din oficiu cu privire la orice act care ar crea suspiciuni referitor la independenta sau impartialitatea judecatorilor sau procurorilor. Rezultatul verificarilor va fi adus la cunostinta opiniei publice, in limitele prevazute de lege, dupa finalizarea acestora", a anuntat purtatorul de cuvant al institutiei, judecatorul Cecilia Morariu, printr-un comunicat de presa.

Reactia CSM a venit dupa ce Parchetul General a aratat ca nu are niciun fel de atributii in evaluarea profesionala a procurorilor, aceasta fiind una din atributiile exclusive ale CSM.

Din cauza dosarului lui Omar Hayssam procurorul Nastasiu a fost retrogradat din ierarhia Parchetului General unde ajunsese adjunct al sefului DIICOT. Procurorul Ciprian Nastasiu si Sofica Dumitrascu, judecatorul care a decis cercetarea in stare de libertate a lui Hayssam, au primit, in 24 noiembrie 2006, rezolutia de neincepere a urmaririi penale, din partea Serviciului de Anchete Speciale din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorii au stabilit ca nici Nastasiu si nici Dumitrascu nu pot fi facuti raspunzatori pentru fuga sirianului, dupa ce a fost eliberat, considerand ca cei doi magistrati si-au intemeiat deciziile pe acte medicale, respectiv adeverinta eliberata lui Omar Hayssam de catre medicul Constantin Tanasescu. Acesta era singurul act oficial de la dosarul cauzei unde aparea diagnosticul de metastaza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.