Anchetatorii din Cracovia investigheaza cazul unui roman, inchis pentru furt, care a murit dupa ce a intrat in greva foamei, iar autoritatile au intervenit prea tarziu, din cauza unor proceduri legislative, relateaza publicatia poloneza "Gazeta Wyborcza".

Potrivit publicatiei "Tygodnik Powszechny", Claudiu C. a fost arestat in septembrie 2007 si plasat intr-un centru de detentie pentru ca a furat un portofel cu carti de credit de la un judecator, pagubindu-l cu 22.000 de zloti, relateaza Curentul.

Romanul si partenera sa au fost arestati la doua luni dupa furt. Judecatorul a oferit o descriere precisa a hotului si l-a identificat din fotografii. Claudiu C. mai fusese condamnat la doi ani de inchisoare pentru alt furt.

In septembrie, la scurt timp dupa ce a fost plasat in detentie, romanul a intrat in greva foamei, sustinand ca este nevinovat. El a refuzat sa manance si a cerut sa ia legatura cu Ambasada Romaniei.
Medicii l-au examinat atunci si nu au gasit nimic ingrijorator privind starea sa de sanatate. Pe 25 octombrie conditia lui s-a agravat.Ulterior, romanul a intrat din nou in greva foamei. La sfarsitul lui decembrie starea de sanatate a detinutului s-a inrautatit rapid.

Judecatorul Rafal Lisak, purtatorul de cuvant al Curtii, spune ca a aflat de cazul romanului doar in 4 ianuarie. Cinci zile mai tarziu a decis ca romanul sa fie alimentat fortat si examinat de medici.

”Nu a fost aplicata nicio masura medicala, totusi, pentru ca decizia nu era valida. Aceasta intra in vigoare dupa sapte zile, timp in care detinutul putea sa completeze o contestatie fata de aceasta”, a explicat purtatorul de cuvant al inchisorii, citat de Gandul.

Romanul se simtea foarte rau, iar in 11 ianuarie medicii nu au mai asteptat decizia juridica si au inceput sa il hraneasca printr-un tub. Aceasta a dus la complicatii. Intr-un final, Curtea a decis sa il elibereze ca sa fie tratat intr-un spital civil.

„Pacientul a fost adus la noi in 17 ianuarie intr-o stare avansata de slabiciune. Nu putea sa mearga, avea tesuturile si muschii atrofiati”, a spus Piotr Plaskocinski, chirurgul de la Spitalul Militar din Cracovia. Claudiu Crulic a murit in urmatoarea zi.

In replica, Ministerul Afacerilor Externe a explicat, intr-un comunicat de presa, ca Ambasada Romaniei din Polonia s-a implicat in cazul lui Claudiu Daniel Crulic, solicitand autoritatilor judiciare polone un tratament corect pentru cetateanul roman, noteaza Rompres.

Potrivit MAE, Ambasada romana din Polonia nu a fost anuntata ca Claudiu Crulic a respins acuzatiile si a intrat in greva foamei. „Inainte de a fi retinut pentru ultima infractiune era cercetat, in stare de libertate, pentru fapte infractionale anterioare (furt). Cetateanul roman a respins de fiecare data acuzatiile aduse“, se mai arata in comunicat. (A.I.).

Ambasada Romaniei de la Varsovia cunostea foarte bine situatia romanului, de 33 de ani, din Dorohoi, lasat practic sa moara intr-o inchisoare poloneza! Marturie stau in acest sens documentele in posesia carora a intrat ziarul "Adevarul". Acestea dovedesc cat se poate de clar ca autoritatile romane n-au luat nicio secunda in seama memoriile cu „strigatele de durere" ale familiei unui cetatean roman tratat inuman intr-un stat european.

Consulul Romaniei la Varsovia, Ion Preda, care ar trebui, printre altele, sa reprezinte interesele cetatenilor romani in Polonia, s-a multumit doar sa ia act de informarile seci ale autoritatilor poloneze, in care se spunea ca tanarul a fost arestat dupa ce ar fi furat portofelul unui judecator de la o instanta superioara din Cracovia.

O adresa a misiunii diplomatice romanesti, inregistrata cu nr. 1844/25.10.2007, formulata ca raspuns la zecile de memorii trimise de familia lui Crulic pe adresa ambasadei, dovedeste ca Ion Preda stia ca detinutul se afla intr-o stare critica. In loc sa intervina pe langa autoritatile poloneze pentru a impiedica un posibil abuz, consulul Romaniei il incuraja pe detinut sa aiba incredere in justitie.

"Va rog sa aveti incredere in justitia polona, care sigur va face dreptate in situatia in care se va dovedi ca sunteti nevinovati", se arata in documentul trimis de ambasada, care, cu siguranta, nu a reusit sa-i insufle prea multa incredere lui Claudiu Crulic.

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat intr-o conferinta de presa ca Ministerul de Externe trebuie sa-si asume raspunderea in cazul Crulic, eventual prin demisia ministrului Adrian Cioroianu. Diaconescu a afirmat ca nu exista in UE un precedent „de o asemenea gravitate" precum situatia care a dus la decesul cetateanului roman Claudiu Crulic.

Purtatorul de cuvant al PSD a declarat ca acest caz grav impune o ancheta din partea MAE, precum si lamuriri publice ale ministerului. „Asumarea raspunderii de catre MAE, eventual prin demisia ministrului Adrian Cioroianu, ar trebui sa reprezinte un comportament absolut natural intr-o asemenea situatie", a afirmat Diaconescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.