Jandarmeria Romana sustine ca anarhistii anti-NATO care au iesit de la Politie schiopatand si cu fetele tumefiate s-au "autoflagelat", lovindu-se de pereti.

Imaginile surprinse la iesirea tinerilor de la sectiile de politie la care acestia au fost dusi nu mai au nevoie de nici un fel de comentariu. Tineri putin trecuti de 20 de ani aveau ochii vineti, buzele sparte si lovituri pe mai multe parti ale corpului.

Potrivit Ziua, reprezentantii Jandarmeriei sustin insa ca doar un cetatean moldovean a fost batut, dar ca interventia a fost corecta intrucat "mascatii" fusesera agresati, unul dintre ei primind un jet de spray paralizant.

Reprezentantii Jandarmeriei Romane au intrecut insa limita a bunului simt in momentul in care au declarat ca tinerii ce ieseau cu ochii vineti si cu fetele tumefiate din sectiile de politie s-au "autoflagelat".
"Asta a fost cel mai turbulent, moldoveanul asta care acuza. Mai sunt si alte chestii, ca sa folosesc un termen pretentios, e vorba de autoflagelare. Astia incepusera sa se loveasca de pereti si sa strige "Au! Ma loveste." Dar nu erau loviti. Noi i-am luat din grup pe barbatii care faceau scandal si i-am imobilizat repede, ca sa nu se raspandeasca si sa inceapa si ceilalti. Iar ceilalti au inceput sa urle ca ar fi loviti, ca sa induca o stare de agitatie. Atunci a trebuit sa fim fermi si sa-i scoatem pe aia", a spus Marius Militaru. Desigur, nu exista vreo dovada care sa sustina explicatiile Jandarmeriei.

E posibil ca in prezenta jandarmilor, stiuti drept niste oameni dusi la biserica, anarhistii sa fi avut ceva experiente mistic religioase care necesitau autoflagelarea. In urma comunicatelor remise de autoritatile devenite "de represiune", aflam ca majoritatea celor care stau in arest manifesta aceasta pofta nebuna de a se vatama si ca mai multi uita cum sa mearga pe scari, astfel incat se impiedica zdrobindu-se de trepte.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, sustine insa ca unul dintre jandarmi a fost agresat.

"Am incercat sa-i legitimam. Nu au vrut sub nici o forma, au inceput sa urle, in special barbatii, si sa faca urat, sa dea cu pumnii prin pereti si chestii de genul asta. S-a trecut atunci la procedura de imobilizare, pentru ca tot nu ne intelegeam cu ei si vroiam sa-l identificam pe agresor. Majoritatea erau tulburenti, printre care si cetateanul moldovean. Mai ales moldoveanul, care este si agresorul ca sa zic asa. Cel care a dat cu spray lacrimogen, l-a lovit pe un baiat de-al nostru in cap cu jetul. Moment in care trebuie sa raspunzi la o astfel de agresiune, ca forta de ordine publica. S-a trecut la imobilizarea lui. A fost incatusat cu catuse din plastic, de care avem la ordine publica. I s-au pus doua randuri de astfel de catuse, dar le-a rupt pe amandoua, pentru ca era extrem de surescitat, de nervos, se tavalea, lovea, se arunca pe-acolo. A fost pus jos atunci si i s-au pus catuse metalice", a declarat Militaru.

Acesta recunoaste ca cetateanul moldovean, inainte de a fi incatusat, a fost batut de jandarmi dar considera ca reactia a fost una corecta: "Dar reactia noastra a fost pe masura agresiunii. Asa trebuia. Daca ala dadea cu pumnii noi ce trebuia sa facem, sa dam cu flori? L-am luat la pumni si noi, i-am pus mainile la spate si l-am incatusat. Asa e interventia".

Desi potrivit Codului Penal, oricine injura, ameninta sau agreseaza un politist, jandarm ori un alt organ de ordine este cercetat pentru ultraj facandu-i-se dosar pe loc, nimeni nu este anchetat pentru aceasta infractiune.

Explicatia purtatorului de cuvant se bazeaza pe o lege inexistenta, si anume ca nu a fost intocmit un dosar penal intrucat pentru a face acest lucru este nevoie ca victima sa aiba nevoie de cel putin zece zile de ingrijiri medicale.

Unde sunt filmarile Jandarmeriei?

Ziua atrage atentia ca toate interventiilor jandarmilor sunt filmate pentru a nu exista nici un fel de suspiciune in ceea ce priveste modul de actiune al fortelor de ordine. De aceasta data insa, in mod cu totul surprinzator, nu exista nici un film cu actiunea concreta de miercuri dupa-amiaza.

Despre lipsa imaginilor purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Marius Militaru sustine ca "nu se filmeaza operatiuni de genul acesta". O operatiune de "genul asta" a fost insa, spre exemplu, si cea de la Sintesti unde, in urma cu cateva saptamani, fortele de ordine au realizat mai multe descinderi. Atunci totul a fost filmat.

De asemenea, interesant este ca desi nu au filmat interventia propriu-zisa, Jandarmeria Romana a avut grija sa surprinda hala in care erau cazati militantii, imagini de acest gen fiind prezentate pe majoritatea posturilor de televiziune. Imagini care se axeaza in principal pe bannerele si mesajele militantilor. Asta desi oficialii Jandarmeriei au spus ca interventia nu a avut nici o legatura cu pozitia anti-NATO a tinerilor din hala ci a fost urmare a agresarii directorului si paznicului fabricii.

Totodata, mai trebuie precizat ca ziaristii prezenti la locul interventiei au putut observa jandarsmi cu camere de luat vederi pe umar.

Anarhistii au fost filati de jandarmi sub acoperire

Unul din cei „umflati“ de mascati a povestit ieri, pentru Gardianul, cum s-a petrecut atacul jandarmilor. In primul rand, se pare ca nu a existat un camion cu substante inflamabile de la care, aparent, ar fi pornit conflictul. Mai exact a fost vorba de o dubita in care erau cateva topuri de coli A4 si doua sau trei bidoane si spray-uri de vopsea. „Oricum asta a fost doar un motiv. Ei ne filau mai demult probabil si erau infiltrati in cladire“, spunea tanarul. Langa hala inchiriata de grupul de anarhisti functioneaza si o fabrica de cherestea. La momentul asaltului, jandarmii au spart usa, au imprastiat gaze lacrimogene si au sarit sa-i aresteze preventiv pe tinerii aflati in hala. Cativa dintre anarhisti au observat, printre lacrimi si pulanele care zburau prin aer, ca la interventia jandarmilor participau si cativa dintre presupusii muncitori de la fabrica din camerele alaturate, imbracati cu halate, dar dotati ca fortele de asalt. „Este evident ca erau oameni infiltrati acolo care ne asteptau“, continua anarhistul „periculos“ povestea.

Mars catre IML

Joi dimineata, manifestantii au avut nevoie de ajutorul Politiei pentru a putea reintra in hala din cauza ca paznicii nu le-au permis accesul. Politia a explicat ca hala a fost inchiriata legal de militanti si, ca urmare, acestia au dreptul sa intre in spatiul respectiv.

Potrivit Jurnalul National, aproximativ 50 de militanti anti-NATO au plecat aseara in jurul orei 17:30 in mars de la hala din Timpuri Noi spre INML. Acestia au mers pe trotuar si au avut asupra lor doua steaguri pe care scria, in romana si engleza, “Ne-ati zdrobit oasele, dar nu si ideile / NATO out of Bucharest” si “Stop the war, stop NATO”. Cand au ajuns in dreptul Hotelului Rin Grand de pe Sos. Vitan Bar­zesti, manifestantii s-au oprit, scandand “Afara din Cecenia”, acestia avand informatii ca aici ar urma sa fie cazat presedintele rus Vladimir Putin. Tinerii au ajuns la INML dupa mai bine de o ora de cand au plecat in mars de la hala din Timpuri Noi. Printre cei care au intrat in sediul INML pentru expertiza medico-legala s-au aflat Gheorghe Zugravu, cel care a acuzat ca a fost batut de jandarmi, precum si tanara care a suferit o entorsa in timp ce era urcata in masina jandarmilor. Dupa aproape doua ore, militantii au plecat de la INML inapoi spre hala de la Timpuri Noi, totul petrecandu-se fara incidente. Manifestantii nu vor fi amendati, pentru ca au respectat indicatiile fortelor de ordine. Protestatarii care au marsaluit fie pe trotuar, fie pe strada au fost insotiti de fortele de ordine.

Pentru ZIUA, doctorul Gheorghe Alexandrescu, medicul de garda de la INML a precizat: "S-au prezentat cinci-sase tineri care solicita certificate medico-legale. Abia au intrat si urmeaza sa sa fie examinati".

Reactii ale ONG-urilor.

Modul in care autoritatile romane s-au comportat cu cei 54 de cetateni romani si straini ridicati miercuri din zona Timpuri Noi a inceput deja sa starneasca reactii din partea organizatiilor non-guvernamentale.
ONG-ul Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta a depus ieri dimineata la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva politistilor si jandarmilor care au participat la actiune.

Potrivit Asociatiei, fortele de ordine s-ar fi comportat abuziv si ar fi recurs, in mod ilegal, la violenta fizica. De asemenea reprezentantii ONG-ului sustin ca tinerilor cu opinii anti-NATO le-ar fi fost incalcate drepturile fundamentale de a gandi liber, de a se putea exprima si de a se reuni pasnic.

O alta organizatie care a luat pozitie impotriva modului in care au actionat autoritatile este Millennium For Human Rights. Potrivit presedintelui asociatiei, Radu Sorin Daniel, reactia fortelor de ordine “a umbrit eforturile presedintelui si a celor care au muncit serios ca Summit-ul NATO sa aiba loc in conditii foarte bune”.

Reprezentantii Agentiei pentru Monitorizarea Presei (AMP) au declarat ieri seara, pentru NewsIn, ca au centralizat zece plangeri ale presupusilor militanti anti-NATO, care au spus ca ar fi fost agresati de fortele de ordine in timpul interventiei de la hala firmei Flaros din zona Timpuri Noi.

Si Liga Pro Europa isi exprima consternarea fata de tratamentul aplicat de fortele politienesti in cazul grupului de tineri hartuiti si retinuti, pentru simplul motiv de a-si fi exercitat in mod pasnic dreptul constitutional la libera exprimare, informeaza Deutsche Welle.

Liga Pro Europa solicita Ministrului de Interne Cristian David sa dispuna de indata o ancheta pentru a stabili persoanele care se fac vinovate de incalcarea legalitatii si a aplica sanctiunile ce se impun.
In toate statele democratice, evenimentele politice majore pot fi insotite de demonstratii de protest, fara ca fortele de ordine sa intervina, cu exceptia situatiilor justificate in care demonstratiile degenereaza in violente si pun in pericol ordinea publica.

Gardianul face un istoric al abuzurilor

20 martie - sase activisti anti-NATO, cetateni germani, au fost deportati cu forta in Bulgaria de la granita Calafat dupa 19 ore de retinere, perchezitii si interogatorii. Dintre acestia, cativa au incercat sa treaca granita catre Romania din nou pe 25 martie la Giurgiu fara succes.
28 martie - o trupa de hardcore-punk din Texas, Die Young, nu a fost lasata sa intre in Romania la punctul de frontiera Cenad. Acestia nici nu aveau de gand sa ramana in Romania pe o perioada indelungata, avand doar un concert la Bucuresti pe 29 martie, dupa care turneul lor continua prin Europa de Est.
29 martie - pe la orele 7.00 dimineata, patru activisti anti-NATO din Bucuresti au fost opriti de Jandarmeria sectorului 3 si dusi la Sectia 14 pentru verificare. Cei patru au refuzat sa li se faca poze sau sa li se ia amprente, fiind lasati sa plece doar dupa ce au inceput sa dea telefoane la presa.
1 aprilie - la cca 0.30, cand 3 activisti anti-NATO au fost retinuti de jandarmerie in sectorul 3, Bucuresti, cand se intorceau de la un magazin non-stop. Dupa ce au fost opriti 2 ore in strada, au fost dusi la Sectia 14 pentru verificare. Momentan nu ne sunt cunoscute motivele legale pentru nici una din aceste retineri
2 aprilie - fortele de ordine au arestat pentru un motiv minor 46 de persoane care organizasera o intalnire de informare anti-NATO, si lovin-du-i destul de rau pe unii dintre acestia. Ulterior, mai multi tineri s-au strans in fata sectiilor de politie pentru a protesta impotriva acestei interventii.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.