Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca in concluziile Consiliului NATO se regaseste decizia de a crea un scut antiracheta complementar pentru statele ce nu sunt in prezent protejate de sistemul american, potrivit NewsIn.
"Consiliul a hotarat ca sistemul de aparare antiracheta sa aiba o acoperire cuprinzatoare, sa fie o acoperire a intregului teritoriu al Aliantei, iar NATO isi asuma crearea unui scut antiracheta complementar pentru statele care nu sunt protejate de sistemul antiracheta american", a declarat joi seful statului roman, dupa intrevederea Consiliului Aliantei Nord-Atlantice.

Problema scutului antiracheta figura pe agenda summitului, Romania fiind direct interesata de ajungerea la o solutie favorabila tarii noastre in conditiile in care Bucurestiul nu este protejat de scutul american. La intalnirea bilaterala dintre presedintele Traian Basescu si presedintele american George W. Bush, liderul american a refuzat sa dea un raspuns in ce priveste scutul antiracheta.

Basescu a mai spus ca este foarte important ca la summitul NATO s-a recunoscut importanta strategica a zonei Marii Negre. Cat priveste scutul anti-racheta, presedintele a spus ca s-a decis ca acesta sa aiba "o acoperire cuprinzatoare." , dupa cum precizeaza Antena 3.

SUA si Cehia au anuntat joi la Bucuresti incheierea negocierilor pentru facilitatile americane antiracheta din Cehia, ministrul ceh de externe spunand ca acordul oficial ar putea fi semnat la inceputul lunii mai.

Cele doua tari au dat joi publicitatii o declaratie comuna in care se arata ca "SUA si Cehia sunt incantate sa anunte incheierea negocierilor privind un acord pentru apararea antiracheta".

"Acest acord este un pas important in eforturile noastre pentru a proteja natiunile noastre si Alianta de amenintarea crescanda data de proliferarea rachetelor balistice si a armelor de distrugere in masa. Acest acord are in vedere stationarea unui radar al SUA in Cehia pentru a detecta rachete balistice. Radarul va fi conectat cu alte facilitati de apararea antiracheta ale SUA in Europa si in SUA", se mai spune in declaratie.

In incheiere, cele doua tari isi exprima increderea ca facilitatile de pe teritoriul Cehiei vor fi o parte integranta a oricarei viitoare arhitecturi anti-racheta NATO


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.