Presedintii George W. Bush si Traian Basescu s-au referit miercuri, in conferinta de presa comuna sustinuta la Neptun, si la relatia cu Rusia, subliniind ca este necesar sa convinga Moscova ca Razboiul Rece s-a incheiat si ca o cooperare cu NATO ar fi in interesul reciproc, relateaza NewsIn

Presedintele american a adus in discutie intalnirea care va avea loc sambata la Soci cu liderul de la Kremlin, dupa summitul NATO, si a spus ca asteapta acest moment cu nerabdare si bucurie, pentru ca discutia sincera, "intre patru ochi", cu presedintele Vladimir Putin il va ajuta sa afle ce gandeste omologul sau. "Este si pentru mine o sansa foarte buna sa vorbesc cu el iarasi intre patru ochi si sa-i vorbesc foarte clar si voi fi foarte bucuros sa fac acest lucru", a spus presedintele american.

Bush a enuntat care vor fi ideile pe care i le va prezenta lui Vladimir Putin, mizand pe faptul ca il va convinge ca Razboiul Rece s-a terminat si ca exista puncte comune ce justifica o colaborare: "Eu ma voi intalni cu Putin, ii voi spune ca Razboiul Rece s-a terminat si ca avem si puncte in comun. Bineinteles, avem si dezacorduri cu Putin, le-am avut in trecut si le mai am, dar sunt si domenii in care trebuie sa colaboram, ca de exemplu in domeniul proliferarii, terorismul. Si trebuie sa-l conving de aceste lucruri", a spus seful Casei Albe."Trebuie sa inteleaga ca un sistem de aparare antiracheta este indreptat in special impotriva unor regimuri din Orientul Mijlociu care ne pot tine pe toti ostatici", a adaugat presedintele american referindu-se la una dintre temele de divergenta cu Moscova.

Bush a sugerat ca intalnirea cu Putin de la Soci are mai mult o valoare sentimentala si a atras atentia ca nu trebuie asteptate rezultate spectaculoase de pe urma ei: "Este o sansa foarte mare si imi pare bine sa am o discutie foarte deschisa cu el. Si Putin, de asemenea, imi spune foarte direct tot ce crede. De sapte ani facem acest lucru si am avut niste schimburi de idei foarte deschise si asta ar fi ultima noastra intalnire intre patru ochi ca presedinti si o sa-i multumesc, de fapt, pentru ca a fost foarte deschis, o sa-i multumesc pentru ca si-a servit natiunea. N-am nici un fel de sentimente de dusmanie fata de el, suntem cordiali, chiar daca nu suntem de acord si putem totdeauna sa vorbim intr-un mod deschis problemele noastre. M-am intalnit de multe ori cu el in timpul mandatului meu si apreciez faptul ca m-a invitat la Soci, asa ca nu o sa stabilesc asteptari, cred ca voi (presa - n.r.) ati avut asteptari crezand ca poate o sa avem o epava, o deraiere, pe cand eu cred ca poate va fi o sansa foarte pozitiva pentru noi. Deci, ar fi pentru mine o sansa sa-i spun 'la revedere' si sa vedem daca putem sa formam un parteneriat strategic care va fi in interesul ambelor tari", a subliniat presedintele Bush.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a simtit nevoia sa intervina in acest punct pentru a clarifica pozitia Romaniei fata de Rusia si pentru a prezenta logica partii romane, care coincide de altfel cu viziunea presedintelui Bush si a NATO in privinta relatiilor cu Moscova: "Din punctul nostru de vedere, Romania are o abordare relativ simpla legat de relatia cu Rusia. In primul rand, trebuie sa recunoastem ca toti, si in mod deosebit fostele state comuniste, dar, in mod egal sau poate mult mai mult Rusia, deci toti trebuie sa iesim din logica Razboiului Rece, pentru ca in momentul de fata nimic nu mai justifica aceasta logica. Fiecare stat independent este liber sa aiba optiunile lui si nimeni nu poate avea dreptul de veto asupra optiunii unui stat independent", a prezentat Basescu primul argument, pe care il mentionase si presedintele Bush.

Urmatorul argument adus de Basescu care ar justifica un front comun NATO-Rusia se leaga de amenintarile comune. "Spre exemplu, terorismul este o amenintare care in mod egal se manifesta impotriva Rusiei, impotriva Americii, impotriva Spaniei si se poate materializa oricand si impotriva Ucrainei si impotriva Georgiei. Deci, as spune, ca din punct de vedere terorist, toti suntem supusi aceluiasi tip de amenintare", a spus Basescu. "Traficul de armament este o amenintare egala si pentru Federatia Rusa, si pentru SUA, si pentru Romania, si pentru Ucraina, si pentru Georgia, si pentru Albania. Iata un alt factor impotriva caruia trebuie sa luptam impreuna", a continuat presedintele, mentionand trei dintre tarile vizate de extinderea NATO (Ucraina, Georgia, Albania).

"Eventuale atacuri cibernetice pot fi desfasurate cu afectarea in mod egal, cu risc egal, si pentru Rusia, si pentru Romania, si pentru America. Lovituri cu rachete prin programe dezvoltate de tari care nu respecta regula, care nu sunt in tratatele de neproliferare pot afecta oricand, in mod egal, si Federatia Rusa, si America, si Romania, si Ucraina", a mai spus Basescu, enumerand astfel teme care se afla si pe agenda discutiilor summitului NATO.

"Constatand ca riscurile sunt aceleasi, aproape similare pentru toti, de ce nu gasim vectorul comun, de ce nu gasim solidaritatea intre noi, fie ca suntem state membre NATO, fie ca suntem Federatia Rusa, fie ca suntem state aspirante la statutul de membru NATO pentru a genera aceleasi politici?", s-a intrebat, retoric, presedintele roman pentru ca apoi sa gaseasca singur raspunsul-concluzie: "De fapt, singurul lucru care ne impiedica sa fim uniti impotriva riscurilor care ne afecteaza in mod egal este faptul ca unii dintre noi inca am ramas in logica Razboiului Rece si nu avem egal respect pentru drepturile democratice ale popoarelor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.