Scutul antiracheta este necesar pentru apararea Europei, deoarece Iranul contruieste rachete cu raza mare de actiune care pot ataca acest continent si pot ajunge chiar si in Romania, a declarat presedintele american George W. Bush la Conferinta de la Bucuresti, dinaintea summitului NATO.

Rachetele iraniene au in prezent capacitatea de a lovi Israelul si Turcia, dar Teheranul incearca sa obtina dispozitive care intr-o zi ar putea atinge Romania, apoi mai tarziu Statele Unite sau chiar intreaga Europa, a spus Bush in discursul in care si-a reluat atacurile la adresa Iranului, arata NewsIn.

"Nevoia pentru apararea antiracheta in Europa este reala, urgenta. In 2006, Iranul a organizat aplicatii militare in care a lansat rachete balistice capabile sa loveasca Israelul si Turcia. Autoritatile iraniene au anuntat ca au dezvoltat rachete cu o raza de 1.200 de mile, care le-ar permite sa loveasca si Romania", a spus Bush.

Statele Unite suspecteaza Iranul ca lucreaza la un program nuclear militar, sub acoperirea unuia civil. Argumentul rachetelor iraniene este cel pe care Bush il invoca intotdeauna pentru a sustine necesitatea proiectului de scut antiracheta pe care Washingtonul intentioneaza sa il desfasoare in Europa de Est.

Cu toate acestea, scutul nu ofera protectie pentru toate tarile europene membre NATO, iar Romania este una dintre tarile care nu este aparata de scut, alaturi de Turcia, Bulgaria si Grecia. De aceea, un scut antiracheta care sa combine eventual sistemul american cu un sistem al NATO este una dintre temele summitului NATO de la Bucuresti.

Bush a subliniat din nou ca scutul antiracheta nu vizeaza Rusia, in conditiile in care Moscova se opune vehement acestui proiect si solicita garantii ca nu va fi vizata de el.

"Apararea antiracheta la care lucram nu are scopul de a ne apara de Rusia, asa cum noul NATO pe care il construim nu trebuie sa ne apere de Rusia, pentru ca Razboiul Rece s-a incheiat", a spus liderul american. "Rusia nu este inamicul nostru. Actionam pentru o noua relatie de securitate cu Rusia, a carei fundatie nu se bazeaza pe o anihilare reciproca", potrivit fragmentelor din discurs.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.