Presedintele american George W. Bush a declarat la Kiev ca va sustine cu tarie, la summitul NATO, includerea Georgiei si Ucrainei in Planul de Actiuni in vederea aderarii la NATO si aceasta este ideea cu care vine la Bucuresti.

Intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, Bush a spus ca Ucraina are deja un parteneriat puternic cu NATO. Ucraina este singura tara care nu face parte din NATO si care participa la toate misiunile NATO din lume, a subliniat Bush.

Presedintele american si-a declarat "sustinerea puternica" pentru aspiratiile nord-atlantice ale Ucrainei si Georgiei si a spus ca aceasta va fi pozitia sa la summitul de la Bucuresti.

Presedintele american a apreciat ca apropierea celor doua foste republici sovieticede Alianta este atat in interesul membrilor NATO, cat si al celor doua tari. Statele Unite au discutat cu partenerii lor din NATO la toate nivelurile, inclusiv la nivel de presedinti, pentru a pleda cauza Ucrainei si Georgiei, a spus Bush.
In ceea ce priveste opozitia Rusiei, Bush a spus ca partenerii din NATO i-au promis ca nu vor permite Rusiei sa influenteze deciziile Aliantei.

Intrebat daca exista un "targ" cu Rusia ca Statele Unite sa renunte la insistenta in favoarea Ucrainei si Georgiei pentru ca in schimb Rusia sa accepte scutul antiracheta, Bush a fost categoric. "Nu exista niciun targ. I-am spus asta si presedintelui Putin cand am vorbit cu el la telefon", a spus Bush, reafirmand ca va veni la Bucuresti cu ideea de a le da MAP celor doua foste republici sovietice.

"Pozitia mea este foarte solida", a repetat Bush. "Pozitia mea este ca Ucraina si Georgia ar trebui sa primeasca MAP la Bucuresti". Presedintele american a mai spus ca l-a asigurat pe Putin ca nu are de ce sa se teama, pentru ca NATO inseamna stabilitate si democratie si orice tara are avantaje daca tarile vecine sunt democratice si stabile.

Aproximativ 10 tari NATO se opun acestei apropieri de NATO, pe care o doresc autoritatile de la Kiev. Franta a anuntat clar, prin vocea premierului sau, ca se va opune acordarii MAP Ucrainei si Georgiei la summitul de la Bucuresti.

Rusia si-a reafirmat opozitia de asemenea opozitia prin declaratiile viceministrul de externe Grigori Karasin, care a afirmat ca relatiile ruso-ucrainene vor fi grav afectate in cazul unei aderari a Kievului la NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.