Desi au aparut sute de poeme inedite in editii omagiale, versuri necunoscute publicului inca exista in colectii personale. Astazi, marele poet ar fi implinit 75 de ani.
Daca s-ar aduna toate poeziile daruite de Nichita Stanescu si niciodata publicate, s-ar edita cAteva volume consistente de versuri. La 25 de ani de la disparitia marelui poet, poemele sale daruite prietenilor si cunostintelor n-au fost inca adunate, in totalitate.

„Cu siguranta, exista foarte multe poezii inca nepublicate si asta pentru ca Nichita avea obiceiul sa daruiasca poeme zilnic. Banuiesc ca sunt sute de poeme prin tara, iar manuscrise inedite vor tot aparea de-acum inainte. El spunea ca a dedica un poem e ca si cum ai darui o floare”, spune Dora Stanescu, fosta sotie a poetului, care pastreaza inca in arhiva personala texte inedite.

„Eu, personal, am poeme dedicate mie, dictate de Nichita, care au ramas intr-un dosar in arhiva mea personala si care vor intra cel mai probabil in arhivele Academiei sau ale Muzeului Literaturii Romane. Nu am numarat textele, doar le-am inventariat si le-am inchis bine alaturi de taieturi din ziare ale lui Nichita, pe marginea carora facea notatii”, a marturisit, in exclusivitate pentru EVZ, Dora Stanescu.

Pentru ca fiecare carte semnata de poet era o constructie in sine, cu o structura profund personala, ele nu vor aparea intr-un volum separat, ci in editii critice. Primele poeme inedite din colectia Dorei Stanescu - necunoscute si acum publicului larg - au aparut, in facsimil, in albumul memorial din 1984, editat de Viata RomAneasca. Pe unul dintre ele, „Pentru o mie de cantece”, dictat de poet in 1973, il reproducem aici.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.