Nivelul radiatiilor electromagnetice va atinge praguri fara precedent, avertizeaza reprezentantii societatii civile
Summitul NATO dauneaza grav sanatatii

Zeci de radare, sute de antene GSM proaspat montate si mii de aparate de emisie-receptie ale trupelor de securitate vor functiona timp de trei zile, aproape neintrerupt, in centrul Capitalei cu ocazia Summitului NATO. „Bucurestiul va fi cu siguranta foarte poluat din punct de vedere electromagnetic in perioada Summitului NATO si o sa se depaseasca si parametrii cimpurilor electromagnetice“, avertizeaza Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC). Presedintele APC, asociatie care a demarat in 2006 o campanie nationala impotriva antenelor GSM, a mai spus ca in aceasta perioada de summit „cimpul electromagnetic va creste“, iar cele mai periculoase vor fi „expunerile de scurta durata peste valorile admise“.
Publicitate

Insa, a mai spus Stanciu, APC nu poate sa ia atitudine in aceasta situatie pentru ca „sigur vor invoca siguranta nationala pentru toate echipamentele sau antenele care vor fi montate suplimentar“. Operatorii de telefonie mobila au anuntat deja ca vor monta celule suplimentare pentru ca in zona Parlamentului sa se poata defasura cite 1.000 de convorbiri simultan.

Stanciu a spus ca exista un ordin al Ministerului Sanatatii din 2006 care prevede limite maxime a parametrului numit densitatea de putere a cimpului electromagnetic generat de antenele GSM, parametru care este la limita impusa de UE, dar cu mult mai permisiva decit in alte state. „La noi exista valori si de 6.000 de ori mai mari decit cele din alte tari. Pina si rusii au valori de 100 de ori mai mici decit la noi“, spune el, citat de Cotidianul. Stanciu a atras atentia ca, in perioada summitului, aceste valori, si asa ridicate, vor ajunge sa incalce limitele impuse de legislatia romana si europeana. In plus, spune presedintele APC, „companiile de telefonie mobila vor profita de eveniment, pentru ca vor primi acordul sa isi monteze noi antene in zone nefavorabile si o sa ramina cu ele acolo si dupa ce se termina summitul“.

Insa in ceea ce priveste sanaatea demintarilor, romanii s-au ocupa de toate detaliile. Potrivit EVZ, Cu mai putin de doua saptamani inaintea summitului, cele cinci spitale din Bucuresti desemnate sa acorde asistenta sunt in febra ultimelor pregatiri. S-au completat stocurile de sange pentru transfuzii, s-au pregatit saloane speciale pentru eventualii „invitati“, insa, din ordinul Serviciului de Protectie si Paza (SPP), cei mai multi manageri de spitale ezita sa dea prea multe informatii.

Seful Spitalului Militar a fost singurul care a acceptat sa povesteasca mai detaliat despre masurile pe care le-au luat. Aproape jumatate din personalul Spitalului Militar va fi „rezervat“ pentru ca demnitarii care vor avea nevoie de ingrijiri medicale sa gaseasca in spital suficiente cadre medicale. „Va fi o linie de garda speciala pentru oficiali si o alta pentru pacienti. Urgentele vor functiona normal, insa internarile si operatiile se vor face in functie de prioritate. Pe unele specializari se vor face liste de asteptare“, declara doctorul Ioan Sarbu, managerul spitalului.

Alerta maxima

In plus, potrivit Ziua, directorul Serviciului Roman de Informatii va propune membrilor Consiliului Suprem de Aparare a Tarii ridicarea nivelului de alerta terorista de la albastru-precaut, la galben-moderat. Masura va fi adoptata in perspectiva Summitului NATO si pe fondul ultimei amenintari a liderului Al-Queda, Osama ben Laden. Trecerea la culoarea galbena inseamna ca SRI detine informatii care "evidentiaza ca exista risc general de producere a unor atentate teroriste si se estimeaza ca un atentat este posibil." Romania Libera precizeaza ca militarii americani vor survola spatiul aerian romanesc. Aproximativ 500 de soldati si 18 avioane militare urmeaza sa soseasca in Bulgaria, avand ca misiune patrularea spatiului aerian al capitalei Romaniei in cursul Summitului NATO din perioada 2-4 aprilie, potrivit site-ului Novinite.com.

Un pic ne mai desparte

Potrivit Adevarul, organizarea celui de-al douazecelea summit din istoria Aliantei - de altfel si cel mai mare de pana acum - a intrat in linie dreapta. Toate activitatile sunt in grafic, potrivit ministrului roman de externe, Adrian Cioroianu. Delegatii din 25 de state aliate sunt asteptate la Bucuresti, alaturi de cele din tarile membre ale Parteneriatului pentru Pace, cele contributoare la misiunile din Afganistan si a unor reprezentanti ai ONU, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Romania sustine extinderea Aliantei, cu toate cele trei state candidate - Albania, Croatia si Macedonia, dar si invitarea Georgiei si Ucrainei in programul Membership Action Plan, a declarat ministrul roman de externe Adrian Cioroianu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.