Noua ordonanta de organizare si functionare a institutiei a intrat in vigoare vineri. Potrivit actului normativ, Colegiul va delibera public dosarele fostei Securitati
Eliminarea sintagmei de „politie politica“ si dezbaterile publice din Colegiu sint principalele noutati in ordonanta dupa care CNSAS functioneaza incepind de vineri. Astfel, cel putin teoretic, oricine este interesat va putea sa participe de acum la cele doua sedinte pe saptamina ale Colegiului in care se discuta dosarele „pe rol“. Practic, intrucit sala de Colegiu este mica si in noul sediu al institutiei, de pe Strada Matei Basarab, solutia va fi amplasarea unor camere video care vor transmite imaginile pe monitoare aflate in alta incapere.

Probatoriul pe care il va trimite anterior Directia de Investigatii si care va cuprinde informatiile esentiale cu privire la relatia cu Securitatea a celui verificat - de exemplu, angajament, numar de note informative - va sta la baza dezbaterii dintre membrii Colegiului, care insa nu vor avea voie sa pronunte numele tertilor, adica ale altor persoane nominalizate in dosar. Urmatorul pas este votul deschis al membrilor Colegiului, care se va finaliza cu o nota de constatare. „Nu se va mai vota secret decit atunci cind se alege Biroul Colegiului, respectiv presedintele, vicepresedintele si secretarul“, spune Claudiu Secasiu, membru al Colegiului. Daca nota de constatare este favorabila celui vizat, ea se va publica imediat pe site, lucru care nu se intimpla pina acum. Tot o noutate este si faptul ca oricine considera neintemeiata nota de constatare o poate contesta la Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Bucuresti. Tot acolo vor ajunge si contestatiile celor verificati, pentru care notele de constatare ale Colegiului vor fi nefavorabile si vor stabili calitatea de lucrator sau de colaborator al fostei Securitati. Doar ca, spre deosebire de vechile reglementari, cel incriminat va beneficia de trei grade jurisdictionale: Tribunalul Bucuresti - pentru dosarul de fond, Curtea de Apel Bucuresti - pentru apel, si Inalta Curte de Casatie si Justitie - pentru recurs. Pina acum, contestatiile in justitie se faceau doar la Curtea de Apel corespunzatoare domiciliului celui vizat, lucru care a dus de multe ori la suspiciunea influentarii instantei locale. Decizia era definitiva si nu mai putea fi contestata decit la CEDO. Acum, pe motiv ca CNSAS este o institutie fara filiale in tara, s-a decis ca toate contestatiile sa se faca la instantele bucurestene. Ca urmare a noilor reglementari, saptamina trecuta toate dosarele aflate pe rolul Curtilor de Apel au fost transferate la Tribunalul Bucuresti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.