La doua zile dupa publicarea raportului Statelor Unite privind drepturile omului, Consiliul Superior al Magistraturii cere Ministerului de Externe de la Washington sa prezinte dovezile care au stat la baza concluziilor privind sistemul juridic din Romania.
CSM se declara neplacut surprins de ceea ce numeste “afirmatiile nefundamentate ale raportului”.
La randul sa, cel mai numeros grup parlamentar, cel al Partidului Social Democrat, spune ca guvernul ar fi putut rezolva o parte din problemele semnalate de raport.

Consiliul Superior al Magistraturii se considera discreditat de raportul american. Si asta pentru ca in primul rand Ministerul de Externe american spune ca membri CSM ar putea fi acuzati de conflicte de interese, din moment ce isi pastreaza calitatea de sefi de instante in timpul mandatului la CSM.Presedintele Consiliului, judecatoarea Lidia Barbulescu, spune insa ca legea permite acest lucru, asa ca nu poate fi vorba de nici un fel de conflict.

Ministerul de Externe al Statelor Unite precizeaza la capitolul despre sistemul judiciar din Romania ca acesta nu se bucura de increderea populatiei ca ar aplica impartial legea, lucru confirmat si intr-un raport al organizatiei Transparency International - potrivit caruia chiar judecatorii recunosc ca exista coruptie in sistem.

Lidia Barbulescu crede ca observatiile respective nu trebuie aplicate intregului corp de magistrati.
"Potrivit Raportului Transparency International Romania, magistratii sunt constienti de coruptia din sistem”.

“Solicitam Departamentului de Stat sa prezinte probele pe care le detine si care au determinat consemnarea in raport a imprejurarii ca in anul 2007 unul din membrii CSM ar fi divulgat informatii confidentiale despre investigatia facuta de inspectorii directiei judiciare la DNA, in vederea discreditarii acestei directii", spune Lidia Barbulescu.

CSM vrea sa stie ce anume i-a determinat pe reprezentantii Ministerului de Extene de la Washington sa spuna ca, de exemplu, un membru CSM ar fi compromis o ancheta de coruptie la nivel inalt.
Pozitia PSD

La randul sau, Partidul Social Democrat crede ca observatiile Ministerului de Externe american sunt intemeiate, mai ales in ceea ce priveste sistemul penitenciar din Romania, despre care raportul scrie ca desi s-au imbunatatit usor conditiile din inchisori, acestea raman proaste, sub standardele europeane.
“Rapoartele referitoare la respectrea drepturilor omului incep cu Statele Unite ale Americii, care au mari probleme de la Guantanamo incoace. E normal sa reliefeze in fiecare tara anumite probleme”.
“Eu cred ca nu va fi ultimul, cred ca o sa mai fim pusi negativ in aceste rapoarte. Sistemul penitenciar din Romania, in special, are o mare problema de ani de zile. In primul rand o problema de subfinantare si o problema de lipsa de strategie”.

“Poate ca un guvern mai puternic va reusi sa aiba o strategie in acest sens“, spune la BBC vicepresedintele PSD Victor Ponta. Raportul Ministerului de Externe de la Washington mai spune ca violenta domestica impotriva femeilor ramane o problema serioasa in Romania. La fel traficul de persoane. In plus, exista carente in protectia drepturilor copiilor. Mai sunt semnalate ca probleme neglijarea sau asistenta insuficienta pentru persoanele cu handicap si comportamentele discriminatorii in societate fata de homosexuali.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.