Zidurile care imprejmuiesc cetatea Sigihsoarei sau cele din interior au inceput sa se prabuseasca, potrivit NewsIn.

In noaptea de duminica spre luni, o portiune de zid din interiorul Cetatii Medievale s-a prabusit. O familie care locuieste intr-o casa monument istoric s-a trezit, in toiul noptii, cu o bucata de circa zece metri din zid in curte. Zidul s-a prabusit atat din pricina ploilor din ultima perioada, cat si a lucrarilor pentru inlocuirea tevilor de apa si gaz. O alta cauza a fost traficul greu, care s-a intensificat in zona din cauza reparatiilor facute la Biserica din Deal.

Lucrarile pentru reabilitarea totala a Cetatii Medievale din Sighisoara, unde nu au mai avut loc lucrari ample de zeci de ani, ar costa peste o suta de milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de municipalitate.

Primarul Dorin Danesan a declarat ieri, ca municipalitatea a facut un studiu de fezabilitate atat pentru infrastructura, cat si pentru suprastructura, document transmis de doi ani autoritatilor centrale.
Cetatea din Sighisoara se afla pe lista patrimoniului mondial UNESCO, iar Danesan s-a declarat nemultumit de faptul ca lucrarile de reabilitare nu au fost avizate.

“Am mai spus, UNESCO nu ne ajuta cu nimic, mai mult ne incurca. Nici bani nu dau, dimpotriva, noi platim. In acest fel nu stiu ce se va intampla cu cetatea”, a spus Danesan.

Locuitorii Cetatii se declara mandri ca traiesc intr-un loc privilegiat, Sighisoara fiind printre putinele cetati medievale locuite din lume, dar spun ca se tem de faptul ca zidul cetatii se poate prabusi peste casele lor.

“Noi am facut sesizare inca din 1992 si acum iarasi. Este pericol sa cada in mai multe locuri si ar trebui sa se intervina, ca se apropie sezonul si vin multi turisti”, a declarat Marioara Babuscov, proprietara gospodariei unde s-a prabusit zidul.

Autoritatile locale si judetene au dispus formarea unei comisii care sa analizeze situatia si sa gaseasca solutii provizorii. Arhitectul sef al Primariei Sighisoara, Ioan Velicu, spune ca se va elibera o autorizatie provizorie si lucrarea se va face cu bani din bugetul local deoarece, in acest moment, pe acolo nu pot trece nici ambulantele si nici masinile de pompieri.

Potrivit Gardianul, dupa cate se pare, cei 10-11 metri de zid au luat-o la vale atat din cauza ploilor din ultimele zile, cat si din cauza efectuarii necorespunzatoare a lucrarilor de reparatii la reteaua de gaz metan si la cea de canalizare, e de parere arhitectul sef al Sighisoarei, Ioan Velicu. Acesta a precizat ca e foarte posibil ca la aceasta noua prabusire a unei portiuni din zidul Cetatii sa-si mai fi adus contributia si traficul greu din zona, care a fost permis cateva luni de zile, pentru finalizarea lucrarilor de reparatii si consolidari ale Bisericii din Deal.

Ca de fiecare data cand se mai surpa cate o bucata din Cetate, autoritatile locale au constituit o comisie de ancheta, care „va analiza situatia“ si cam atat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.