Surpriza de proportii: rivalul Patriarhului a fost ales mitropolit al Moldovei. IPS Teofan a intrat pe ultima suta de metri in cursa si i-a invins pe favoritii lui PF Daniel, PS Casian si PS Ioan

Alegerile pentru Mitropolia Moldovei desfasurate in prima zi a lucrarilor Sfantului Sinod, de la Palatul Patriarhiei, s-au incheiat cu o surpriza de proportii. Capii Bisericii Ortodoxe Romane l-au ales mitropolit al Moldovei pe IPS Teofan. Actualul mitropolit al Olteniei, discipol al fostului Patriarh Teoctist, este reprezentant al curentului traditionalist din Biserica, opus celui de deschidere, ecumenic, promovat de PF Daniel. Rezultatul de ieri reface echilibrul intre cele doua curente din BOR. Surpriza este cu atat mai mare cu cat IPS Teofan a intrat in lupta contra lui PS Casian si PS Ioan, favoritii Patriarhului, dupa cum informeaza Ziua. Candidatura mitropolitului Olteniei a aparut imediat dupa atacul nemaiintalnit la adresa Patriarhului lansat in urma acuzatiilor de frauda de la alegerile preliminare de la Iasi si a modificarii Statutului BOR prin introducerea controversatei litere "s".

Sedinta Sfantului Sinod a fost una extrem de lunga si de tensionata. Situatia a fost cauzata de alegerile preliminare de la Iasi in urma carora au fost desemnati drept candidati PS Casian si PS Ioan. Asupra acestui scrutin au fost formulate mai multe suspiciuni de frauda. Dupa cum ZIUA a dezvaluit in premiera, un grup de peste 500 de intelectuali, care l-a desemnat in Adunarea Eparhiala de la Iasi drept candidat pe episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iasilor PS Calinic Botosaneanul, a acuzat faptul ca Sinodul Mitropolitan de la Iasi nu a tinut cont de aceasta propunere. De altfel, insusi PS Calinic a facut o contestatie prin care reclama modul in care a fost eliminat de pe lista cu candidati. In sedinta de ieri, doi inalti ierarhi au adus in atentia Sfantului Sinod posibila frauda de la Iasi. Este vorba despre IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului si despre IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei. Cei doi au anuntat, in cadrul Sfantului Sinod, existenta contestatiei lui PS Calinic si au citit raportul prezentat juristului Bisericii Ortodoxe Romane prezentat ieri de ZIUA. Nici IPS Bartolomeu Anania, nici IPS Teofan nu au cerut insa anularea alegerilor preliminare sau punerea pe lista cu candidati a lui PS Calinic, ca o masura corectiva, lasand acest lucru la latitudinea Santului Sinod.

Conform Cotidianul, pe linga mitropolitul Moldovei, ieri s-au organizat alegeri pentru alti sapte ierarhi, pentru episcopii nou infiintate, trei in tara, patru in strainatate. PS Visarion Rasinareanul, episcop vicar la Mitropolia Sibiului, a fost ales episcop de Tulcea, obtinind 39 de voturi si devansindu-l astfel pe PS Irineu Slatineanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului. PS Visarion este unul dintre ierarhii care au primit anul trecut decizie de politie politica din partea CNSAS. Dintre PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, si PS Corneliu Birladeanul, arhiereu vicar al Episcopiei Husilor, primul a fost ales episcop al Slatinei, iar dintre PS Irineu Bistriteanul, arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Clujului, si PS Petroniu Salajanul, arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, al doilea a devenit episcop al Salajului. Pentru eparhiile nou infiintate in strainatate, noii episcopi sint: PS Siluan Marsilianul, episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei, pina ieri episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, arhimandrit Timotei Lauran, episcop al Episcopiei Ortodoxe Romaane din Spania si Portugalia, protosinghel Macarie Dragoi, episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane pentru Europa de Nord, iar arhimandritul Mihail Filimon, episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane pentru Australia si Noua Zeelanda, pina ieri vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Romania Libera PS Teofan a fost Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei. S-a nascut la 19 octombrie 1959, in comuna Corbi din Arges.In 1984 si-a luat licenta in Teologie Bucuresti. Intre 1985 si 1990 a facut studii de teologie si a devenit Doctor in Teologie(1990) la Institutul Teologic Saint Serge din Paris, Franta. Intre 1990-1993 a fost Secretarul Cabinetului Patriarhal. A fost hirotonit ca arhiereu la 15.09.1991 fiind numit Episcop-Vicar Patriarhal. In 22 octombrie 2000 a fost ales Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.