Presedintele moldovean schimba foaia in ceea ce priveste relatiile cu Romania, afirmandu-si deschiderea fata de crearea unor relatii de vecinatate prietenesti cu autoritatile de la Bucuresti
Presedintele moldovean a afirmat astazi ca Moldova trebuie sa aiba relatii bune cu Romania pentru ca niciuna dintre cele doua tari nu va disparea de pe harta, informeaza BBC.
Vladimir Voronin a precizat, intr-un interviu, ca pledeaza pentru relatii bune cu toti vecinii si ca neintelegerile aparute din motive istorice trebuie uitate.Acestea sunt primele afirmatii pozitive la adresa Romaniei ale lui Voronin din ultimii doi ani, tensiunile dintre cele doua state culminand cu acuzele de subminare a suveranitatii Republicii Moldova aduse autoritatilor romane, precizeaza EVZ.

El nu a uitat insa sa puncteze si problema religioasa, afirmand ca declaratia Bisericii Ortodoxe Romane – conform careia BOR are momentan alte prioritati decat Mitropolia Basarabiei – nu atesta inca finalizarea completa a confruntarii religioase, dar este un mare pas inainte. Este prima declaratie de prietenie fata de Romania a presedintelui de peste Prut, in conditiile in care, nu cu mult timp in urma, acelasi Voronin acuza autoritatile de la Bucuresti de subminarea statalitatii moldovenesti si se arata foarte ingrijorat de realtiile moldo-romane pe care le considera "nu foarte simpatice".

Insa Romania Libera puncteaza ca analistii de politica externa cred insa ca afirmatiile lui Vladimir Voronin raman simple declaratii de intentii pana nu face ceva concret in acest sens. Specialistul in geopolitica Oleg Serebrian sustine ca au "existat si anumite semnale de la Bruxelles" care l-ar fi determinat pe Voronin sa-si schimbe atitudinea fata de Romania. Acest lucru este confirmat si de faptul ca in scurt timp urmeaza sa fie facute publice rezultatele raportului Comisiei Europene pe marginea planului de actiune UE-Republica Moldova, unde autoritatile de la Chisinau au foarte multe restante, majoritatea legate de libertatea presei si de reformele in justitie. Oleg Serebrian socoteste insa ca nu este o schimbare reala de optica, ci mai degraba ca Voronin "va incerca sa devina prooccidental pentru a-si atinge obiectivele, pentru ca a mai ramas numai un an pana la alegerile parlamentare", data pana la care va incerca sa castige capital electoral pentru comunisti. Analistul politic Armand Gosu, specialist in spatiul ex-sovietic, ne-a explicat ca "pana nu face ceva concret nu va castiga voturi, pentru ca populatia care ar fi interesata ca Republica Moldova sa aiba relatii bune cu Romania oricum nu voteaza cu el".

Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a declarat in cadrul unei emisiuni televizate, ca Rusia, Moldova, Ucraina si Transnstria au ajuns la un acord privind reglementarea transnistreana. In cadrul aceluiasi interviu, Voronin a abordat si o serie de alte chestiuni, intre care relatiile moldo-romane.
"Romania nu va disparea de pe harta lumii, asa cum nici Moldova nu va disparea nicaieri. Eu personal sunt pentru relatii bune cu vecinii si trebuie sa uitam de toate neintelegerile pe care le-am avut, sau careva motive istorice. Acum suntem doua tari vecine, independente si trebuie sa avem relatii bune", a precizat Voronin, citat de Basarabeni.ro.
"Am avut intrevederi cu Vladimir Putin si m-am bucurat foarte mult ca am toata sustinerea lui vizavi de problema transnistreana. Putin a recunoscut ca intr-adevar este timpul sa trecem la negocieri in format 5+2. Si cu dl Iuscenko am vorbit si el tot e pentru ca sa trecem la discutii. Pachetul de documente este aproape gata si urmeaza cat mai curand posibil sa avem o intalnire in formatul 5+2. Am convenit cu dl. Putin ca intalnirea va avea loc fie la Helsinki, fie la Sankt-Petersburg", a mai declarat Vladimir Voronin, cu referite la tematica transnistreana.


El a sugerat ca declaratiile sale ar putea fi interpretate ca un semnal trimis Bucurestiului, insa Ziua aminteste ca pe durata anului trecut, autoritatile de la Chisinau au formulat deseori critici la adresa Romaniei, acuzand-o de subminarea suveranitatii Republicii Moldova prin atragerea studentilor si a preotilor si prin acordarea de pasapoarte romanesti cetatenilor moldoveni.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.