Unul dintre principalii artizani ai rapirii jurnalistilor romani, Mohammad Munaf, a scapat de pedeapsa cu moartea
Altfel spus, Curtea de Casatie a Irakului a anulat condamnarea la moarte a lui Mohammad Munaf, pentru ca documentele care au stat la baza condamnarii sale in prima instanta - marturisirea sa si declaratiile jurnalistilor romani - au disparut de la dosar, potrivit National Public Radio (NPR), post national public de radio din SUA.

Administratia americana a afirmat ca „Munaf a recunoscut, prin inregistrarea video, in scris si in fata curtii irakiene care a analizat cazul, ca a participat, in calitate de complice, la rapirea jurnalistilor romani in scopul obtinerii de foloase materiale“. Daca exista o astfel de marturisire, se pare ca nu mai este inregistrata nicaieri, afirma NPR. Avocatii lui Munaf au notificat vineri Curtea Suprema cu privire la o decizie a unei curti de apel irakiene care a anulat condamnarea la moarte a lui Munaf, pentru ca procurorul si Curtea de Casatie nu au putut gasi nici presupusa marturisire a lui Munaf, nici declaratiile martorilor impotriva lui, adica a celorlalti romani care au fost rapiti la Bagdad in 2005, sustin jurnalistii de la NPR, potrivit unei inregistrari audio postate pe site-ul organizatiei media. „Acesta este numai cel mai recent exemplu al probelor care au disparut din acest dosar“, precizeaza NPR, care relateaza si despre lipsa de la dosar a scrisorii prin care locotenentul american Robert Pirone sustinea ca ar fi fost autorizat sa reprezinte Guvernul roman la procesul lui Munaf din fata Curtii Centrale Penale a Irakului, desfasurat in octombrie 2006. „Punerea sub acuzare a lui Munaf nu putea incepe, potrivit legii irakiene, fara o plangere. Potrivit avocatilor lui Munaf, acea plangere a fost facuta de un locotenent din garda americana de coasta, care a spus tribunalului ca Ambasada romana l-a autorizat sa apara in fata curtii in numele ei. Locotentul a spus ulterior ca autorizarea din partea Ambasadei s-a facut printr-o scrisoare, dar scrisoarea nu este inregistrata nicaieri, nu a fost vazuta de Munaf sau de avocatii lui, iar Guvernul roman a negat in repetate randuri ca l-a autorizat pe locotenent sa vorbeasca in numele sau“, a relatat NPR, citat de Gardianul. Pe de alta parte, cazul lui Munaf asteapta sa fie examinat la 25 martie la Curtea Suprema a Statelor Unite, impreuna cu cel al altui cetatean american detinut de fortele americane din Irak, Shwaqi Omar. Avocatii celor doi incearca sa impiedice transferarea lor din custodia fortelor americane din Irak catre autoritatile irakiene.

Adevarul aminteste ca Mohammad Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, rapiti, in 28 martie 2005, in Irak. Munaf a fost luat ostatic alaturi de acestia timp de 55 de zile, si a fost arestat de armata americana, dupa eliberarea lor fiind banuit de complicitate. In Romania, Munaf este trimis in judecata pentru ca, alaturi de Omar Hayssam - condamnat la 20 de ani de inchiosoare -, ar fi initiat si organizat rapirea jurnalistilor romani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.