Deoarece Gazprom are nevoie de acordul tarilor riverane Marii Negre pentru a construi gazoductul, tara noastra ar putea negocia un pret mai bun la gaze.

Ucraina ar putea bloca realizarea proiectului South Stream initiat de Gazprom pentru a exporta gaz in Europa, iar acestui demers i s-ar putea ralia si Romania. Aceasta optiune a fost discutata de diversi analisti politici ucraineni prezenti la Forumul UE-Ucraina, a declarat pentru Cotidianul istoricul Armand Gosu, participant la Forumul de la Kiev. Conducta South Stream ar urma sa traverseze Marea Neagra, dar conform articolului 79 din conventia ONU pentru dreptul maritim, stabilirea traseului viitoarelor conducte necesita acordul tarilor riverane.

South Stream ar urma sa treaca prin zonele de exclusivitate de 200 de mile maritime ale Romaniei si Ucrainei, deci cele doua tari ar trebui sa isi prezinte acordul pentru realizarea unei expertize ecologice, in vederea aprobarii construirii conductei. Analisti apropiati presedintiei ucrainene indicau faptul ca o decizie privind aceasta problema ar putea fi luata chiar astazi. Gazprom a anuntat ca va reduce livrarile de gaz catre Ucraina cu 25%, incepind cu ora zece, pina ce datoriile Ucrainei catre compania ruseasca, estimate la 1,5 miliarde de dolari, vor fi platite integral. Aceiasi analisti sustineau ca Romania, membra a Uniunii Europene, ar trebui sa se ralieze efortului ucrainean, ne-a relatat Armand Gosu. Lipsa unui dialog intre Gazprom si cele doua tari este cu atit mai ciudata cu cit Rusia a intimpinat probleme asemanatoare si la constructia conductei Nord Stream, deoarece nu a primit acordul tuturor statelor riverane Marii Baltice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.