Patriarhul Daniel este acuzat ca a modificat Statutul BOR dupa ce acesta a fost aprobat de Sfintul Sinod. Paragraful adaugat i-ar conferi puterea de a infiinta manastiri subordonate direct lui in eparhiile conduse de alti ierarhi.

"Conform traditiei ortodoxe, are dreptul de a infiinta stavropighii (manastiri) patriarhale si a le conduce prin delegatii sai, in limitele competentelor stabilite prin Decizie Patriarhala, aducind la cunostinta chiriarhului locului acestea". Acest paragraf din articolul 26 al noului Statut BOR, care se refera la una dintre atributiile patriarhului, a pus pe jar Arhiepiscopia Sucevei si Arhiepiscopia Clujului. Pe de o parte, textul este catalogat drept "apocrif", respectiv adaugat dupa ce Statutul a fost aprobat de Sfintul Sinod in ultima sa sedinta de anul trecut, in drumul spre Guvern, care l-a avizat, apoi trimis spre publicare in Monitorul Oficial. Pe de alta parte, protestatarii considera ca textul ii confera puteri discretionare patriarhului si ca permite incalcarea autonomiei de care fiecare eparhie in parte ar trebui sa se bucure.

"Dupa parerea mea, scopul acestei insertii este acela de a-l compromite pe Patriarh, atribuindu-i aspiratii jurisdictionale fara nici o acoperire canonica si rezumindu-i delicte penale precum abuzul de putere, falsul si uzul de fals. Cred ca e de competenta si datoria Preafericirii Voastre de a intreprinde o cercetare pentru identificarea autorului", i-a spus IPS Bartolomeu, mitropolitul Clujului, intr-o scrisoare trimisa pe 18 februarie patriarhului si pe care o da acum publicitatii, cerindu-i sa faca "o nota catre guvernul Romaniei in sensul ca, datorita unei erori de redactare, paragraful s din articolul 26 trebuie eliminat in intregime, modificare ce va fi publicata in Monitorul Oficial. Urgenta e motivata de faptul ca, pina la publicarea acestei modificari, Statutul ramine inoperant". In asentimentul IPS Bartolomeu au fost si staretii si staretele din eparhia sa, care s-au intrunit joi si si-au exprimat dorinta de a "ramine pe mai departe sub ascultarea si indrumarea duhovniceasca si administrativa a chiriarhului locului".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.