Autoproclamarea independentei provinciei Kosovo a deschis cutia Pandorei nu in Europa, ci in politica de la Bucuresti. Membrii UDMR s-au contrazis asupra sintagmei “precedentul Kosovo”, care a primit sensuri variate, de la autonomie teritoriala la implicarea Uniunii Europene in cazul minoritatii maghiare. Chestiunea a devenit subiect de campanie electorala. Surprinzator, la apelul presedintelui Basescu au raspuns toate partidele, inclusiv premierul Tariceanu. Liderii politici, inclusiv premierul Tariceanu, care in mod surprinzator au raspuns la apelul Cotroceniului, pentru a stabili pozitia Romåniei, au fost de acord cu Basescu. O voce distincta au avut-o “autonomistii” de la UDMR.

Deciziile importante s-au luat insa la Bruxelles, la Consiliul European al ministrilor de externe, unde marile puteri – Marea Britanie, Franta, Germnia si Italia - au facut cartile. Celor mici le-a ramas statutul de spectatori.Gardianul informeaza ca Statele Unite au recunoscut ieri oficial independenta, dand tonul pentru alte tari. Marile puteri europene - Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, au dictat, fiind urmate de Austria, Finlanda, Danemarca, Polonia si Belgia. Bulgarii au schimbat tabara, sustinånd independenta dupa reuniunea de ieri a ministrilor de externe ai UE

Basescu a declarat referitor la axa “Washington-Londra-Bucuresti” ca, daca Romania are parteneriate strategice, nu inseamna ca isi neglijeaza interesul national. Nerecunoscand Kosovo, Romania este aliniata cu Rusia . “Romania va fi linsata in acelasi mod mai tarziu”, a spus un politician nationalist rus. Doar Cipru, Spania, Grecia si Slovacia fac front comun cu noi in UE.

Rusia cere respectarea integritatii teritoriale a Serbiei, dar statele occidentale vor independenta supravegheata international. Potrivit Ziua, marile puteri nu au ajuns la un acord la reuniunea de urgenta a Consiliului de Securitate convocata duminica noapte de Rusia cu privire la declararea unilaterala a independentei Kosovo
.
"Divergentele de opinie pe care le cunosteam deja au ramas fundamental aceleasi", a declarat ambasadorul statului Panama, Ricardo Alberto Arias, presedintele Consiliului in februarie. Arias facea referire la o reuniune precedenta a Consiliului de Securitate din decembrie, cand, dupa patru luni de negocieri fara rezultat intre sarbi si kosovari privind statutul Kosovo, a fost constatata diviziunea sa. "Nici o tara nu a sustinut cererea Rusiei de a anula proclamarea independentei Kosovo", a declarat ambasadorul britanic la ONU, John Sawers. Omologul sau rus, Vitali Ciurkin, isi anuntase, inaintea consultarilor cu usile inchise, intentia de a cere ca ONU sa declare "nula si neavenita" proclamarea independentei provinciei sarbe, duminica, la Pristina, de catre Parlamentul din Kosovo.