Deputatii incearca sa reduca cu 60% consumul de energie. Si cum, Palatul Parlamentului este o gaura neagra pentru energie s-au gandit sa instaleze panouri solare pe acoperis
Conducerea Camerei Deputatilor a dat ieri unda verde demararii unui proiect-pilot privind utilizarea pentru Palatul Parlamentului a surselor energetice regenerabile. Proiectul are in vedere reducerea considerabila a consumurilor energetice si a costurilor aferente. Concret ar fi vorba de instalarea pe acoperisul imensei cladiri a unor panouri solare, de inlocuirea tuturor becurilor din incinta cu un tip nou de lampi si cu instalarea in curtile cladirii a unor pompe termice. Potrivit Cotidianul, initiatorul proiectului este deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii a Camerei.

„Palatul Parlamentului este cladirea cu cel mai mare consum de energie electrica si acesta este motivul pentru care s-a recurs la solutia panourilor", a declarat Iulian Iancu, citat de Adevarul. „Pe cladirea parlamentului se vor amplasa atat panouri solare, cat si termice, precum si o instalatie de trigenerare, adica de aer conditionat", a explicat Ioan Munteanu, secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor

La ora actuala, Palatul Parlamentului are un consum anual de energie electrica de 15.524.449 KWH si un consum de energie termica de 21.713 Gcal. Comparativ, un apartament de patru camere are un consum pe o luna de 2,1 Gcal, in timp ce la Parlament consumul este de 1.809 Gcal. Acum 10 ani, in 1997, cind consumul electric la Palatul Parlamentului era mult mai redus decit in prezent, consumul electric intr-un an echivala cu consumul Ploiestiului. Costurile energetice pentru Palatul Parlamentului s-au ridicat anul trecut la 116 miliarde lei vechi.

Conceptul asigurarii de energie din surse regenerabile ar trebui extins si la alte institutii. Potrivit lui Iancu, la Camera vor trebui modificate toate instalatiile si echipamentele de iluminat, intrucat s-a demonstrat ca iluminatul cu becuri este destul de costisitor. Noile sisteme de iluminat urmeaza sa fie monitorizate si controlate dupa un management inteligent, iar o data ce parlamentarii isi incheie activitatea, instalatiile electrice trec automat in pozitia de stand-by, precizeaza Gardianul. Deputatii nu vor suporta din propriul buget implementarea noului sistem, conducerea Camerei sperand ca proiectul sa fie finantat in proportie de 50 la suta din fonduri UE, iar restul banilor sa fie atrasi prin colaborari cu diversi operatori economici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.