Presedintele l-a informat pe premier ca nu este de acord cu schimbarea lui Teodor Melescanu din functia de ministru al Apararii inaintea Summitului NATO de la Bucuresti
Criza pe care o traverseaza guvernul Tariceanu nu a luat sfirsit dupa „rocada Melescanu“, ci risca sa atinga noi culmi. Presedintele Traian Basescu a transmis ieri, prin purtatorul sau de cuvint, Valeriu Turcan, ca nu este de acord cu transferarea ministrului Apararii la Justitie, decisa luni de liberali, informeaza Cotidianul.

Conform unei declaratii oficiale a lui Valeriu Turcan, Traian Basescu apreciaza ca afirmatiile privind declansarea de alegeri anticipate, ale PSD, si cele privind schimbarea ministrului Apararii, ale PNL, „creeaza confuzie pe plan intern si extern si aduc prejudicii credibilitatii Romaniei in contextul pregatirilor pentru Summitul NATO din aprilie, de la Bucuresti. Organizarea Summitului NATO reclama maxima responsabilitate din partea tuturor institutiilor statului si, in mod egal, din partea tuturor fortelor politice“. Summitulul NATO din 2-4 aprilie va aduce la Bucuresti cei mai importanti lideri ai lumii: presedintele american George W. Bush, cancelarul german Angela Merkel, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, premierul britanic Gordon Brown si presedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit Romania Libera, Presedintele Traian Basescu l-a informat telefonic pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca nu va accepta revocarea din functia de la Aparare a ministrului Apararii Teodor Melescanu, nominalizat de PNL pentru portofoliul Justitiei, au afirmat ieri mai intai, pe la amiaza, surse oficiale. seful statului ar fi atras atentia, in cadrul discutiei telefonice cu premierul, ca nu este o idee buna revocarea ministrului Apararii cu doar cateva saptamani inaintea summitului NATO. Purtatorul de cuvant al sefului statului, Valeriu Turcan, a afirmat apoi, oficial, ca atat declaratiile privind organizarea de alegeri anticipate (lansate de liderul PSD Mircea Geoana), cat si cele referitoare la schimbarea ministrului Apararii creeaza confuzie pe plan intern si extern si aduc prejudicii Romaniei in contextul pregatirilor pentru organizarea Summitului NATO. Presedintele Basescu s-a declarat gata sa colaboreze cu primul-ministru in vederea gasirii unei solutii pentru Ministerul Justitiei, in conditiile respectarii Constitutiei si a deciziilor Curtii Constitutionale, a aratat Turcan. El a subliniat ca premierul nu a initiat nici o procedura de consultare cu presedintele pe tema numirii unui nou ministru al Justitiei, asa cum prevede Decizia Curtii Constitutionale nr. 356/2007. Turcan a precizat si faptul ca pana ieri in jurul amiezii premierul nu inaintase nici o propunere pentru postul vacant de la Justitie. Potrivit articolului 85, alineat 2 din Constitutie, presedintele este cel care revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

Realitatea adauga ca in prezent, Teodor Melescanu detine functia de ministru al Apararii si asigura interimatul la Ministerul Justitiei.

Situatia de incertitudine de la Ministerul Justitiei continua de la sfarsitul anului trecut, cand PNL a propus-o pe Norica Nicolai pentru conducerea Ministerului Justitiei. Presedintele Basescu a refuzat insa sa semneze decretul de numire. Curtea Constitutionala a decis ca presedintele are dreptul sa refuze o singura data propunerea de numire a lui Nicolai la Ministerul Justitiei si ca trebuie nominalizata o alta persoana pentru acesta functie.Propunerile de numire a lui Teodor Melescanu in functia de ministru al Justitiei si, respectiv, a senatorului Radu Stroe la Ministerul Apararii nu au fost inca transmise Presedintiei, pentru ca motivatia Curtii in cazul Nicolai nu a fost inca publicata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.