Deprecierea monedei americane determina scaderea competitivitatii statelor din Europa de Est, precum Romania si Bulgaria, si ar putea determina o coborare a ratingurilor acestor tari, insa Vosganian crede doar ca e la moda sa se scada ratingul Romaniei
Totusi, analistii considera ca natiunile emergente ar putea profita de continuarea deprecierii dolarului, deoarece ar usura plata obligatiunilor denominate in moneda americana.
Potrivit Ziua, statele din Europa de Est precum Romania, Bulgaria, Letonia, Estonia si Lituania se confrunta cu o posibila reducere a ratingurilor de credit din cauza scaderii competitivitatii. ''Pentru aceste tari, deprecierea dolarului ar putea determina o coborare a ratingurilor'', arata raportul agentiei de evaluare financiara Moody's. Pe de alta parte, ''pentru tarile cu datorii mari in dolari, tendinta de depreciere ar putea avea un efect benefic, aceste tari urmand sa profite cel mai mult in cazul in care moneda americana va cadea treptat la un nivel de doi dolari pentru un euro, fata de 1,47 dolari pentru un euro in prezent''.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a atacat ieri dur deciziile agentiilor de rating de a pune sub perspectiva negativa calificativele economiei Romaniei. „A devenit moda intre agentiile de rating in a aprecia Romania in mod negativ. Avem cea mai mare crestere economica, n-am depasit deficitul bugetar stabilit. Nu avem de gind sa-l depasim nici anul acesta. Si totusi agentiile de rating se intrec sa ne scada calificativele. Cu toata politetea le spun ca nu le impartasesc scenariile“, a declarat ieri Vosganian in Cotidianul.

Ministrul s-a declarat foarte surprins in special de opiniile companiei Moody's. „Ei spun ca, daca scade dolarul, ne scad ratingul. Le spun ca economia romaneasca nu e dependenta de dolar. Este euroizata. Dolarul conta in alte vremuri. Ii rugam sa mai mediteze la acest aspect“, a afirmat Vosganian. Agentia de evaluare financiara Moody's a afirmat intr-un raport, saptamina aceasta, ca o depreciere a monedei americane determina scaderea competitivitatii statelor din Europa de Est, printre care si Romania, si ar putea determina o coborire a ratingurilor. Moody's chiar puncteaza in raport ca inflatia s-ar putea accentua, dar in tarile cu un curs valutar fixat de cel al dolarului.

Wall-Street aminteste ca in luna ianuarie 2008, agentia Fitch Ratings a revizuit in scadere, de la `stabila` la `negativa`, perspectiva ratingurilor Romaniei pentru credite pe termen lung in lei si in valuta, ca urmare a adancirii deficitului de cont curent, unul dintre cele mai mari din lume. Analistii de la agentia de evaluare financiara Fitch Ratings au confirmat, totodata, ratingurile 'BBB' pentru credite pe termen lung in valuta si 'BBB+' pentru credite pe termen lung in lei ale Romaniei, carora le-a coborat perspectivele de la 'stabile' la 'negative'.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.