Victoria "mogulului media" si fostului colaborator al Securitatii Dan Voiculescu impotriva CNSAS este o lovitura a "figurilor sinistre" si demonstreaza faptul ca statul roman continua sa priveasca cetatenii drept "supusi fara drepturi", comenteaza miercuri cotidianul Neue Zrcher Zeitung.

Importanta confruntarii cu trecutul comunist in politica romaneasca este cu atat mai mare cu cat recentul raport al Comisiei Europene a subliniat deficiente in sistemul judiciar si in combaterea coruptiei, considera cotidianul, unul dintre cele mai influente ziare din Elvetia.

"Miza deciziei e masura in care agentii si informatorii dictaturii lui Ceausescu trebuie trasi la raspundere. Aceasta confruntare cu trecutul nu este doar o datorie morala a statului fata de victimele regimului represiv, ci este si in interesul imediat al politicii cotidiene. Romania si Bulgaria au primit recent un avertisment din partea Comisiei Europene pentru persistenta coruptiei si deficientelor in sistemul judiciar. Daca problemele nu sunt rezolvate, exista pericolul unor sanctiuni", scrie Neue Zurcher Zeitung, remarcand faptul ca la demonstratiile societatii civile au participat sub 1.000 de persoane, "putine, daca se ia in considerare importanta temei", dupa cum apreciaza publicatia.

Deficientele identificate de Uniunea Europeana ar reflecta "o viziune asupra statului" mostenita din era comunista, care considera "cetatenii drept supusi fara drepturi."
"Poate tocmai de aceea tema analizarii dosarelor Securitatii nu mobilizeaza masele. Lipsa transparentei in stat este o regula, nu o exceptie", considera cotidianul elvetian.

Neue Zurcher Zeitung aminteste si de faptul ca pana la finalul mandatului social-democratilor postcomunisti, CNSAS-ul a fost "practic blocat", abia dupa alegerea presedintelui Basescu fiind trimise catre CNSAS toate dosarele existente. "Ministrul Justitiei Monica Macovei, sustinuta de Basescu si intre timp victima a atacurilor antireformiste, emisese o lege prin care judecatorii si procurorii care au fost agenti sau informatori ai Securitatii ar fi putut fi demisi din functie. Era in atributiile CNSAS sa decida in ce masura judecatorii, procurorii si politicienii activi au facut politie politica. Exact aceasta competenta este luata CNSAS-ului de catre Curtea Constitutionala", explica publicatia.

Cotidianul elvetian remarca si biografia lui Dan Voiculescu, deconspirat de catre CNSAS ca si colaborator al fostei Securitati, dar si detinator al unei "functii inalte in comertul exterior" in regimul lui Ceausescu."Imediat dupa caderea regimului si-a construit un imperiu mediatic, care i-a asigurat lui si neinsemnatului sau Partid Conservator o influenta puternica in politica. Critcii sai il considera drept unul dintre cei mai dezgustatori oportunisti din tara. Deconspirarea sa din vara trecuta l-a obligat sa renunte la postul de vicepremier, dar el si-a pastrat locul in Senat. Ca tocmai el a reusit sa dinamiteze Colegiul ar fi, conform unor observatori din Bucuresti, inca un indiciu pentru reabilitarea figurilor sinistre din vechiul regim", scrie Neue Zurcher Zeitung.

Guvernul roman lucreaza in acest moment la formularea unei ordonante de urgenta pentru a garanta in continuare activitatea CNSAS, dar observatorii avertizeaza in privinta transferarii catre tribunale a competentei de a da verdict de politie politica. "Activitatea CNSAS ar mai fi astfel de interes doar pentru istorici, pentru ca tribunalele romanesti vor fi complet suprasolicitate. Fostul senator Constantin Ticu Dumitrescu a atras atentia ca momentul acestui verdict al Curtii Constitutionale nu este deloc intamplator. Abia acum CNSAS ar fi identificat mai multe zeci de procurori si judecatori care inainte de 1989 au fost agenti sau informatori", conchide Neue Zurcher Zeitung.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.