Curtea de Apel Bucuresti a admis audierea lui Sorin Ovidiu Vantu, ca martor, in dosarul FNI, si a respins cererile de audiere a lui Decebal Traian Remes si Mugur Isarescu, cereri formulate la termenul de luni de Ioana Maria Vlas si sustinute de avocatii tuturor partilor.

Curtea de Apel Bucuresti a mai respins efectuarea expertizei semnaturilor pe ordinele de plata emise in perioada in care Ioana Maria Vlas era plecata in strainatate, precum si solicitarea de relatii de la AVAS si SRI.

Ioana Maria Vlas a propus instantei, la termenul de luni, 4 februarie, audierea lui Sorin Ovidiu Vantu, in dosarul FNI, in cursul sedintei fiind propusa si audierea lui Decebal Traian Remes, in calitate de fost ministru de finante.

Vlas a sustinut ca exista acte doveditoare despre care crede ca nu se afla la dosar, motiv pentru care a cerut un termen distinct pentru a studia dosarul, impreuna cu avocata sa. Vlas a apreciat ca ar trebui sa fie audiat si Decebal Traian Remes care, in calitate de reprezentant al Ministerului de Finante, ar fi semnat personal investitii ale CEC de 290 de milioane.

Avocatii celorlalte parti din dosar au fost de acord cu propunerile Ioanei Maria Vlas privind probatoriul. Ei au mai solicitat reaudierea unor martori care au dat depozitii fie in faza de urmarire penala, fie in cea de fond a dosarului si suplimente de expertiza, pe motiv ca expertii desemnati nu sunt experti de piata de capital, ci experti contabili. De asemenea, avocatii au solicitat instantei de apel sa le aprobe toate probatoriile respinse de instanta de fond, au cerut sa se clarifice care sume de bani au fost rulate catre FNI, catre FNA si catre SOV Invest.

La termenul de luni, reprezentantii partilor au formulat cereri si exceptii, magistratii hotarand sa le discute dupa administrarea probelor. Instanta a ramas in pronuntare pe solicitarile avocatilor si au dat termen pentru 18 februarie.

Peste 1.500 de investitori s-au prezentat luni la sediul Curtii de Apel, pentru a completa listele de prezenta care substituie citarea in sala de judecata.
Sentinta din dosarul FNI stabilea restituirea unor sume mai mici decat cele acordate pagubitilor la prima judecare a acestui dosar. Astfel, in 13 octombrie 2005, Tribunalul Bucuresti decidea ca 128.476 de investitori FNI sa fie despagubiti cu valoarea intreaga pe care certificatele de investitie o aveau in mai 2000, momentul in care s-a prabusit fondul, in timp ce acum, judecatorii TMB au stabilit ca despagubirile acordate sa fie "la nivelul sumelor efectiv investite, indexate cu rata inflatiei incepand din 24 mai 2000 si pana la achitarea lor".

Instanta a mai constatat prin sentinta data in procesul FNI, valabilitatea contractului de fidejusiune semnat in 6 decembrie 1999 intre CEC, SC SOV Invest si FNI, astfel incat statul va plati, prin AVAS si alaturi de ceilalti condamnati, despagubirile pentru cele 140.104 parti vatamate din dosar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.